La spitalul ăsta nu se ia şpagă!

Ultima actualizare:

    Adina Sabadâş, autoarea proiectului, şi una dintre urnele pentru donaţiiFoto: adevarul.ro
Adina Sabadâş, autoarea proiectului, şi una dintre urnele pentru donaţiiFoto: adevarul.ro

Proiect inedit! Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău îşi propun să descurajeze fenomenul şpăgii. Astfel, în secţiile unităţii medicale vor fi amplasate mai multe urne pentru donaţii, iar banii urmează să fie utilizaţi în beneficiul pacienţilor. “Recunoştinţa nu se pune în plic”, spune unul dintre autorii iniţiativei.

“La urma urmei, cred că nici unui medic nu-i place să îi fie pusă în balanţă vocaţia cu dimensiunea plicului”, explică doctorul Liliana Neaga, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, de ce trebuie eliminată şpaga.

“Nici unei asistente nu-i place să i se spună că, dacă i s-ar fi dat mai mulţi bani, ar fi avut mai multă grijă de bolnav. Aşa că, dacă o persoană chiar este mulţumită de serviciile care i se oferă, are la îndemână o posibilitatea elegantă, corectă”, adaugă medicul, referindu-se la urnele în care pacienţii mulţumiţi pot face donaţii. Potrivit spuselor sale, primii care au îmbrăţişat ideea au fost medicii şi asistentele din secţia Reumatologie. “Încet-încet, vom amplasa urne şi în alte părţi. Acest proiect va fi o provocare”, adaugă Neaga pentru adevarul.ro.

Adina Sabadâş, coordonator la Serviciul Reprezentantul Pacientului şi cea care a venit cu ideea proiectului, se arată entuziasmată: “Vrem să transmitem ideea că recunoştinţa nu se pune în plic. Pacientul nu trebuie să ofere bani, iar personalul medical nu trebuie să accepte. Dacă în calitate de pacient eşti foarte mulţumit de ce ţi s-a întâmplat în spital, de atitudinea persoanelor cu care ai colaborat şi vrei în mod excepţional să mulţumeşti cuiva, o poţi face direct, transmiţându-i mulţumirile printr-o scrisoare sau făcând o donaţie”. Ea menţionează şi cum vor fi utilizaţi banii: “Sumele adunate în urna amplasată într-o anumită secţie vor fi folosite pentru pacienţii aceleiaşi secţii. Practic, banii se întorc, sub o formă sau alta, la pacienţi”.


    Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, şi doctoriţa Liliana Neaga, la spitalul unde plicul e interzisFoto: adevarul.ro
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, şi doctoriţa Liliana Neaga, la spitalul unde plicul e interzisFoto: adevarul.ro

Click! spune

Proiectul a fost lansat sâmbătă, în prezenţa Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii, care s-a arătat încântată de iniţiativa celor de la Zalău şi a sugerat că ar trebui implementat şi în alte spitale din ţară.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net