La 14 ani, s-a spânzurat cu cureaua de la ghiozdan

Ultima actualizare:
Cătălina Toma (Fotografii: arhivă personală / Florin Jbanca)
Cătălina Toma (Fotografii: arhivă personală / Florin Jbanca)

Ce poate fi în sufletul unei copile de 14 ani, încât să decidă să-şi pună capăt vieţii? Pentru familia Cătălinei Toma, aceasta este o întrebare care va rămâne pentru totdeauna fără răspuns. Sâmbătă, tânăra s-a ridicat de la masă după ce a terminat de mâncat şi s-a spânzurat cu cureaua de la ghiozdan.

Cătălina Toma ar fi împlinit 15 ani luna viitoare. Era elevă în clasa a IX-a, cuminte şi conştiincioasă, dar se descurca mai greu cu banii. Provenea dintr-o familie numeroasă (opt copii) şi modestă din satul Almaş, judeţul Neamţ. Totuşi, nu a dat de înţeles că ar fi avut ceva pe suflet. Sâmbătă, după ce a luat masa de prânz împreună cu familia, s-a ridicat şi a ieşit în curte.

Puţin timp mai târziu, una dintre surorile mai mici, de doar 10 ani, a găsit-o pe Cătălina spânzurată, cu o curea de ghiozdan, de creanga unui copac din grădina casei.

Colegii de clasă ai Cătălinei Toma i-au transformat banca într-un altar


    Cătălina Toma (Fotografii: arhivă personală / Florin Jbanca)
Cătălina Toma (Fotografii: arhivă personală / Florin Jbanca)

Părinţii disperaţi au sunat la Ambulanţă, iar medicii veniţi au reuşit să o resusciteze pe tânără, dar nu pentru mult timp. Inima fetei s-a oprit din nou, pentru totdeauna.

Familia, dar şi profesorii şi colegii sunt şocaţi. Nimeni nu ştie ce a determinat-o pe Cătălina să-şi pună capăt zilelor. Ca un semn divin, ieri dimineaţă, colegii Cătălinei au avut Religie la prima oră şi s-au rugat împreună cu profesorul de specialitate pentru sufletul fetei.

„Au spus împreună «Tatăl nostru» şi s-au rugat cu toţii, iar mâine (astăzi n.red) o să mergem la înmormântare", a spus diriginta copiilor. Ultima bancă, cea în care până vineri a stat colega lor, a fost transformată într-un altar unde colegii au adus  candele, flori şi un tablou cu chipul zâmbitor al Cătălinei.

„Ştiu că vineri era mai supărată şi am întrebat-o dacă s-a întâmplat ceva, dar mi-a spus doar că are nişte probleme de familie", îşi aminteşte Claudia, una din colegele fetei.

Vineri a fost ultima zi în care o colegii au văzut-o pe Cătălina. Tot vineri, a avut loc balul Bobocilor la Liceul de Chimie, unde Cătălina învăţa. Elevele spun însă că balul nu o interesa. Profesorii povestesc că fata învăţa bine şi că îşi depusese dosarul pentru „Bani de liceu", programul care permite elevilor cu o situaţie materială modestă să primească, lunar, un ajutor în bani. 

În ultima lună, alţi doi adolescenţi din zona Moldovei şi-au pus capăt zilelor. Săptămâna trecută, Robert Ciobanu, de 14 ani, un elev eminent din Iaşi, s-a spânzurat cu un cablu de la bicicletă în vila în care locuia cu părinţii. Elevul provenea dintr-o familie bună din Iaşi.

Un alt caz cutremurător a avut loc pe 25 septembrie, în judeţul Botoşani, unde o tânără de 15 ani s-a spânzurat cu un cordon de la geacă. Corina Cucu era elevă în clasa a VIII-a şi nu avea o relaţie bună cu părinţii. Ea a lăsat un mesaj de adio pe o reţea de socializare.

Spunea că este stresată, supărată şi că s-a săturat de toţi cei care îi vor răul. Psihologii spun că astfel de cazuri sunt influenţate şi de reţelele de socializare, pentru că tinerii ajung să trăiască mai mult în imaginar decât în realitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net