Kovesi despre decizia CCR privind interceptările: „Ne creează o adevărată problemă”

kovesi.jpg

kovesi interceptari problema decizie ccr
Laura Codruța Kovesi încearcă să găsească o soluție privind realizarea interceptărilor

Șefa DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, că decizia Curţii Constituţionale „afectează activitatea instituţiei din punct de vedere al infrastructurii şi al resurselor umane”, transmite Mediafax.

„Ne creează o adevărată problemă din punct de vedere al infrastructurii şi al resurselor umane. Un prim efect se referă la modalitatea în care vor fi puse în aplicare mandatele de supraveghere tehnică. Potrivit legii, în acest moment, singurele structuri de parchet care deţin aparatură tehnică sunt DNA şi DIICOT. Din fericire DNA are un serviciu tehnic dar DIICOT nu are”, a declarat procurorul şef al DNA, pentru Digi 24.

Laura Codruţa Kovesi precizează că DNA are un serviciu ethnic, dar “fiind activităţi diversificate, pe care noi le puteam utiliza, 24 de oameni nu puteau desfăşura singuri aceste activităţi. A fost necesar să folosim resursele altor instiţutii. În momentul în care decizia va intra în vigoare, noi nu mai putem folosi resursele umane ale acestor instituţii. În schimb, curtea nu exclude să putem folosi infrastructura acestor instituţii”.

Totodată, procurorul şef al DNA a vorbit şi despre consecinţele pe care le-ar putea avea decizia CCR precizând că “CCR spune de cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată. La momentul administrării probelor, procurorii DNA au respectat legea. Faptul că ulterior a apărut o decizie a CCR nu ar trebui să aibă efecte asupra probelor administrate legal”.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituţia şi este neclară.

Loading...