Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa de Ziua Marinei

ziua5.jpg

Klaus Iohannis și Ludovic Orban, prezenți la Ziua Marinei
Foto News.ro

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa. Ceremoniile se vor desfăşura fără spectactori din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi vor avea loc în portul militar, în acvatoriul Portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Constănţenii şi turiştii vor putea urmări o defilare a navelor militare de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa.

UPDATE - La ceremoniile de la Constanţa sunt prezenţi, pe lângă preşedinte şi prim-ministru, ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, ministrul de Interne Marcel Vela.

Klaus Iohannis, discurs în cadrul manifestărilor de Ziua Marinei

”Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta preţuirea faţă de cei care îşi fac datoria pe mările şi oceanele lumii, sub drapelul tricolor. Tot astăzi, aducem cu profundă recunoştinţă un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari şi civili, căzuţi la datorie. Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forţelor Navale Române, a Poliţiei de Frontieră, a Marinei Comerciale şi a oraşelor-porturi. Anul acesta, din păcate, amploarea festivităţilor şi participarea celor care iubesc şi preţuiesc Forţele Navale sunt restricţionate din cauza măsurilor de prevenţie necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar şi a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voinţă de acţiune comună, la o realitate diferită” a afirmat preşedintele la ceremoniile organizate la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, ceremonii care s-au desfăşurat fără public, din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

Iohannis a remarcat că rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global şi efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe şi impredictibile sunt provocările şi ameninţările cu care ne confruntăm.

”Este, iată, esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare şi de reacţie instituţională, să identificăm şi să implementăm rapid soluţii eficiente pentru a răspunde dificultăţilor pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar şi în plan social. Apreciez sprijinul acordat de către Forţele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, prin preluarea unor obiective şi zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii şi operaţionalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanţa”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că în ultimii ani, România şi-a consolidat statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

”Evoluţiile din vecinătatea noastră estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către ţara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic şi economic, în procesul de consolidare a securităţii regionale. Statutul României de vector de stabilitate şi furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil, aspecte esenţiale pentru securitatea naţională şi pentru cea europeană şi transatlantică”, a subliniat preşedintele Iohannis

El a dat asigurări că România va continua demersurile pentru dezvoltarea posturii naţionale de apărare şi pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creşterea eficienţei eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea naţională să fie întărită.

”Obiectivele noastre la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, precum şi dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune”, a declarat Iohannis.

El a menţionat că Forţele Navale Române, de la a căror înfiinţare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure.

”Dar misiunile Forţelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegaţia şi implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-şi realizeze sarcinile încredinţate, la cele mai înalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-şi îndeplini misiunile, în condiţii pe care şi le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea şi capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării şi garanţia acordării acestor resurse pe termen lung au creat condiţiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale, ceea ce constituie şi un impuls necesar revigorării industriei naţionale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei româneşti şanse de relansare. De asemenea, mai multe resurse înseamnă şi condiţii mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realităţi ale conflictelor actuale şi cele ale viitorului”, a afirmat preşedintele.

El a amintit şi că navele române şi personalul aferent desfăşoară periodic şi în mod constant misiuni şi exerciţii NATO, precum şi alte misiuni multinaţionale în Marea Neagră., felicitându-i pe participanţii la Exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 20”, recent încheiat, unul dintre cele mai mari exerciţii, precum şi pe toţi membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni şi aplicaţii împreună cu alte nave ale aliaţilor şi partenerilor României.

”Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit şi pe cei care, prin activitatea lor desfăşurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări şi oceane. Dragi marinari, Prin jurământul pe care l-aţi depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă şi s-a angajat la o viaţă caracterizată de onoare, dar şi de sacrificiu şi privaţiuni. Vă mulţumesc pentru patriotismul şi profesionalismul vostru, precum şi pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, promovând astfel, peste mări şi ţări, prin conduita voastră, valorile şi spiritul româneşti. Vă doresc multă sănătate, alături de familiile dumneavoastră, şi vă doresc mult succes în activitate! Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă ocrotească, oriunde veţi naviga cu drapelul României la catarg! La Mulţi Ani Marinei României şi Forţelor Navale!”. şi-a încheiat preşedintele discursul.

Forţele Navale au anunţat că Ziua Marinei se desfăşoară diferit faţă de alţi ani, din cauza măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

“Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia  provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta  evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează,

totuşi, câteva elemente tradiţionale”, se arată în comunicat.

 

La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară  şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a  Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

În continuare, va fi oficiat  serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării. La ceremonii participă şi premierul Ludovic Orban. 

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit ”Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va  desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia.

“Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei  transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile  scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare  submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge  atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord”, se arată în comunicat.

 

Sursa citată precizează că protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata ”Regina Maria”, fregata  ”Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, puitorul de mine şi  plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi  aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite  aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.

FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare  şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare, potrivit news.ro.

Forţele Navale au mai menţionat că echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei ”Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete ”Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la  Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi  Năvodari.

Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata ”Mărăşeşti”, urmată de  corveta turcească TCG ”Heybeliada”, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă ”Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 ”Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă ”Ştefan cel Mare” şi nava ”Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon  şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

În anii trecuţi, manifestările de Ziua Marinei aveau loc pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, iar timp de aproximativ o oră şi jumătate militarii prezentau în faţa publicului exerciţii cât mai complexe, iar navele militare, aflate în aceeaşi zonă, puteau fi admirate de turişti şi de constănţeni.

La manifestările de la Constanţa asistau, în anii trecuţi, mii de persoane.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1