Klaus Iohannis, primul interviu ca preşedinte ales: "Continuăm lupta împotriva corupției"

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis va fi învestit în funcţia de preşedinte al României în data de 22 decembrieFoto: Eduard Enea/Adevărul
Klaus Iohannis va fi învestit în funcţia de preşedinte al României în data de 22 decembrieFoto: Eduard Enea/Adevărul

Klaus Iohannis a acordat primul său interviu după alegerea în funcţia de preşedinte, pentru publicaţia germană "Deutsche Welle", în care a vorbit despre clasa politică, despre justiţie şi despre rolul pe care ţara noastră ar trebui să îl joace în cadrul Uniunii Europene şi al NATO.

Conform jurnaliştilor germani, Iohannis a fost comparat cu preşedintele american Barack Obama.  Ei subliniază că sondajele îl dădeau câştigător pe Victor Ponta, dar alegătorii şi-au spus cuvântul. Iohannis e de părere că votul de duminică a fost impresionant şi că românii vor o schimbare în politică. 

„În opinia mea, mobilizarea oamenilor, faptul că am avut o asemenea prezenţă, neaşteptată, înseamnă o victorie istorică. Întreaga lume a putut vedea devotamentul cetăţenilor români faţă de libertate şi democraţie. A fost impresionant. În al doilea rând, cred că am spulberat prejudecăţile referitoare la modul în care arată şi se face politica în România. Oamenii au înţeles asta. Voturile lor şi prezenţa sporită ne-au transmis un mesaj clar: românii vor o schimbare semnificativă în modul în care se face politică“, a declarat Iohannis, în interviu.

Preşedintele ales a mai explicat că vrea o ţară puternică şi prosperă şi a reamintit că pe agenda lui de campanie au existat 11 puncte clare privind viziunea sa."În termeni concreţi, viziunea mea este aceea a unei ţări puternice şi prospere, în care toată lumea îşi face treaba, unde proiectele sunt duse la îndeplinire cum trebuie, unde legile sunt valabile pentru toată lumea, unde politicienii şi instituţiile statului servesc cetăţenii. Împreună, putem construi România la care sperăm. Am avut 11 puncte pe agenda mea în campanie, iar printre ele se află viziunea mea asupra sănătăţii, a educaţiei şi a pensiilor“, a completat el.

Întrebat cum ar putea lupta împotriva corupţiei, în condiţiile în care are o majoritate ostilă în Parlament, Iohannis a răspuns că rolul preşedintelui este acela de a genera consens, dar a menţionat şi exemplul legii amnistiei şi graţierii, care a picat în Parlament în urma solicitărilor sale repetate adresate premierului Victor Ponta.

"Cred că președintele joacă un rol central în garantarea independenței justiției, și asta include continuarea luptei împotriva corupției. Aceste chestiuni sunt importante pentru democrația din România și trebuie înteleasă atât de guvern cât și de partidele politice. Indiferent de cine deține majoritatea la un moment dat, aceste lucruri necesită consens politic nu doar la nivel declarativ. În primul discurs de după alegeri am cerut partidelor politice să demonstreze, prin decizii concrete, că au înteles votul din 16 noiembrie. Asta înseamnă revocarea legii privind amnistia și grațierea și acordul pentru ca justiția să își continue cursul în privința membrilor Parlamentului. Acest lucru s-a întâmplat în doar două zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că schimbarea e posibilă”, a completat Klaus Iohannis.

Cât despre relaţiile cu Germania, inclusiv cu cancelarul german Angela Merkel, care l-a felicitat pentru victoria obţinută, el a răspuns că, în mod special, relaţia România-Germania va căpăta un nou aspect. „Dar nu numai relaţiile cu Germania. La nivel general, România ar trebui să facă un pas înainte în Uniunea Europeană“, a adăugat Iohannis. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net