Cum i s-a adresat Klaus Iohannis, la Berlin, cancelarului Angela Merkel

iohannis_merkel.jpg

Klaus Iohannis vizita Merkel, Klaus Iohannis Berlin
Foto: aktual24.ro

Președintele Klaus Iohannis a fost primit în această dimineață de cancelarul german Angela Merkel, la Cancelaria Federală din Berlin. Cei doi au susținut o declarație comună după întâlnire și au răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliștilor acreditați la eveniment. Klaus Iohannis s-a adresat Angelei Merkel pe un ton familial, ceea ce întărește ideea că relațiile româno-germane sunt extrem de bune.

Președintele Iohannis a vorbit după gazda sa, care a făcut o scurtă prezentare a subiectelor abordate în cadrul discuțiilor de azi. Apoi, șeful statului român s-a adresat cancelarului german cu apelativul „Dragă Angela”. Iată discursul său:

„Dragă Angela, mulțumesc pentru posibilitatea de a vorbi despre probleme care ne preocupă pe amândoi. Am început o vizită de lucru în Germania, iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să semnez în cartea de condoleanțe pentru fostul cancelar Helmut Kohl și mi-am exprimat condoleanțele în numele românilor și în nume propriu. Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm și să celebrăm 50 de ani de la reluarea relațiilor bilaterale între România și Germania, 25 de ani de la semnarea tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania și 10 ani de prezență în UE, atunci sub președinția Germaniei a Consiliului European”.

„Avem o relație specială cu Germania și ne-am propus să o păstrăm și să o îmbunătățim. Germania a rămas principalul partener economic al României, cu creșteri de peste 12%. Asta arată că nu suntem apropiați doar politic, ci și economic. Importanța celor două comunități, germană și română, din cele două țări, contribuie la întărirea acestui pod dintre națiunile noastre”.

Despre Europa cu două viteze

Angela Merkel: „Principiul Europei cu două viteze este înțeles greșit, nu excludem pe nimeni.  Toate țările sunt invitate la toate activitățile”. 

Klaus Iohannis: „Între timp, problema ca atare, nu mai există. Cred că a fost parțial o chestiune doar de definiție și comunicare. Pentru țările din Vest a fost important să nu existe proiecte blocate, pentru cele din Est a fost important să nu existe proiecte la care să nu aibă acces”.

loading...
Loading...

Citește și

  • Klaus Iohannis vizita Germania, Klaus Iohannis Angela Merkel

    Președintele Klaus Iohannis își continuă vizitele de lucru extrem de importante pentru România. Azi, șeful statului va fi primit la Berlin de cancelarul german Angela Merkel, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o întreprinde în Germania. Tot în cursul zile de azi, Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.