Klaus Iohannis, aşteptat să desemneze premierul. PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui prim-ministru. Anunțul Administrației prezidențiale a venit la scurt timp după ce PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat acordul Coaliției de guvernare.

Consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PSD, ultima rundă de discuţii fiind programată la ora 17:30, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, iar la final este aşteptat anunţul referitor la premier.

 ”În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Programul consultărilor este următorul: 

15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)

15:30 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

16:00 - Alianţa USR-PLUS

16:30 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

17:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

17:30 - Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. 

PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare, a anunțat Ludovic Orban, președintele PNL. Acordul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban - președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu - președintele Senatului. Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR. Formațiunile semnatare se angajează să nu accepte politicieni de la alte formațiuni politice. „Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre”, se arată la punctul 6 al acordului.

Acordul poate fi consultat integral aici: Acord-de-Guvernare-2020-2024

Principalele partide din noul Parlament vin la consultările de la Cotroceni cu proprii candidați la funcția de premier, chiar dacă acest demers este doar unul teoretic, deoarece Klaus Iohannis a anunțat deja că îl va desemna prim-ministru pe candidatul propus de coaliția de guvernare PNL-USR PLUS- UDMR, Florin Cîțu. PSD, partidul care are cele mai multe mandate în proaspătul legislativ, îl susține pe profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, ales deputat pe listele social-democraților. La rândul lor, cei de la AUR îl susțin pentru funcția de prim ministru pe Călin Georgescu.

Citește și:

Ludovic Orban, ales președintele Camerei Deputaților după o ședință cu scandal

Anca Dragu, aleasă preşedinte al Senatului. Pentru prima oară, o femeie este al doilea om în stat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
mirela crima dambovita jpg
bani webp
FotoJet (12) jpg
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net