În ce sărăcie a trăit Johnny Răducanu! Ar fi împlinit 86 de ani, de Ziua României!

Ultima actualizare:

    Marele artist Johnny Răducanu avea o pensie de 429 de lei
Marele artist Johnny Răducanu avea o pensie de 429 de lei

Au trecut șase ani de când Johnny Răducanu a plecat să cânte jazz în ceruri. Vineri, 1 Decembrie, ar fi împlinit 86 de ani. Însă, moartea a venit și l-a luat în cea mai cruntă parte a vieții sale. Era bolnav și avea o pensie de 429 de lei.

Americanii l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, în 1987, și l-au făcut membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA. Maestrul jazzului românesc ar fi împlinit 86 de ani de Ziua României, dacă nu ar fi murit, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2011.

Johnny Răducanu a îmbogățit jazzul mondial, nu doar pe cel românesc, prin numeroase compoziții care au adus o nesperată libertate de exprimare interpreților români din perioada regimului comunist. “Vechiul port”, “De mult într-o carte”, “Nu veni, nu pleca”, “Mă cheamă marea”, “Iarnă, iarnă” sunt câteva dintre cântecele scrise de Johnny Răducanu.

Puțini știu că în ultimii ani de viață Johnny Răducanu a trăit în sărăcie lucie și se lupta cu bolile.

În 2011, veteranul muzicii de jazz, avea o pensie de 429 de lei, după zeci de ani de carieră strălucită. Într-un interviu pentru ziarul Click! cu puțin timp înainte să ne părăsească,  Johnny Răducanu ne spunea că îl supără un diabet ”urât” şi merge greu, dar el continuă să aibă concerte ”când şi când”.

Spunea că jazzul este viaţa lui, pentru asta trăieşte, dar şi pentru că pensia lui este de doar 429 de lei, adică puţin peste o sută de euro.

”Vreo 20 de ani, am avut cartea de muncă la Electrecord, iar în 1990 am fost scos la pensie ca ... portar. Mi-au spus cei de la «Personal» să tac din gură şi să spun mersi că îmi dă şi atât. Dar, recunosc, a fost alegerea mea. Prietenii mei din New York mi-au tot spus să rămân în State, să nu stau cu o pensie de 100 de euro, iar eu am ales să mă întorc de fiecare dată în ţara mea”, ne-a povestit, atunci, maestrul Johnny Răducanu.

Nu a recunoscut că este extrem de greu să trăieşti cu bani atât de puţini, spune că a avut el grijă să aibă de toate.

În cele din urmă, a mărturisit: ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate.” Vrăjitorul pianului îşi făcea singur cumpărăturile şi își gătea meniuri vegetariene, deşi îi era din ce în ce mai greu să meargă. Se pregătea să sărbătorească 80 de ani.

”În mod normal, ar trebui ca statul român să aibă grijă de un personagiu ca mine”, ne-a spus trist Johnny Răducanu.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net