Jelit la 34 de ani, sărbătorit la 105 ani

Ultima actualizare:

    Bătrânul a fost  felicitat de  viceprimar
Bătrânul a fost felicitat de viceprimar

S-a născut în 1910 şi a trăit pe viu marile evenimente ale secolului trecut: a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost luat prizonier şi a stat timp de patru ani într-un lagăr rusesc. Familia l-a crezut mort şi i-a făcut chiar şi pomană, dar, în cele din urmă, s-a întors acasă. Acum, a împlinit venerabila vârstă de 105 ani.

Veteranul de război, colonel în rezervă Alexandru Ţundrea a ajuns la venerabila vârstă de 105 ani şi a fost felicitat, ieri, de viceprimarul Adrian Tudor. Gorjeanul s-a născut într-o familie de ţărani simpli, a avut trei fraţi şi trei surori, el fiind cel mai mare dintre copiii familiei. În 1938, Ţundrea a plecat la război şi un an mai târziu a fost mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeş.

În primăvara anului 1943, Alexandru Ţundrea a ajuns în Caucaz şi a participat la mai multe bătălii. În zona Simferopol, Ţundrea a fost luat prizonier şi închis într-un lagăr rusesc. Nu a avut posibilitatea să ia legătura cu cei de acasă şi timp de doi ani de zile a fost considerat mort. Familia sa i-a făcut chiar şi pomeni, până când un consătean a fost eliberat şi i-a spus familiei că Sandu e în viaţă. A fost eliberat din lagăr după patru ani.

Familia i-a făcut pomeni

“Cât am fost prizonier, nu am putut să trimit părinţilor vreo scrisoare şi nu au ştiut dacă sunt viu sau mort. Am fost plâns. S-au tras clopotele şi maică-mea mi-a făcut pomană. A împărţit colaci şi cele necesare“, spune Alexandru Ţundrea. Ajuns acasă, şi-a continuat cariera de dascăl la Peşteana şi, apoi, de profesor de matematică şi franceză în satul natal, în Teleşti. S-a căsătorit în anul 1950 şi este pensionat din anul 1972. În data de 9 mai 2015, a fost înaintat la gradul de general în rezervă. Bătrânul îşi explică longevitatea prin faptul că a fost mereu cumpătat: “Nu am făcut excese şi am încercat mereu să văd partea plină a paharului“, spune veteranul.

Alexandru a ajuns  într-un lagăr  rusesc în 1943
Alexandru a ajuns într-un lagăr rusesc în 1943

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image
actualitate.net
image
actualitate.net