Iosif Sava ar fi împlinit vârsta de 87 de ani. A fost cel mai cunoscut critic de muzică din România

iosif_sava-realizator_tv-serata_muzicala.jpg

iosif_sava-realizator_tv-serata_muzicala
Iosif Sava a fost realizatorul ”Seratei muzicale”, de la TVR, și cel mai cunoscut critic de muzică din România
Foto: romaniacultural.ro

Iosif Sava a fost realizatorul ”Seratei muzicale”, de la TVR și cel mai cunoscut critic de muzică din România. Pe 15 februarie, ar fi împlinit vârsta de 87 de ani. După o operație chirurgicală reușită, Iosif Sava a contactat o infecţie nosocomială în spital și a murit.

Generații de români au primit educația aleasă, muzicală și culturală, de la Iosif Sava. ”Seratele muzicale” realizate de el au fost unice în România. Producții de ținută, cu invitați de marcă. În 1996, devenise cel mai cunoscut critic de muzică din România. ”După mine, vor rămâne generaţii care-şi vor aminti că le-am format gustul, le-am dat repere, elemente de axiologie artistică“, spunea Iosif Sava.

Iosif Sava, biografia

 • În 1958, pe patul de moarte, tatăl său îl obliga pe Iosif Sava să-i promită că nu va uita niciodată muzica. 40 de ani mai târziu, la momentul morţii sale, România îl pierdea pe cel mai cunoscut şi popular critic de muzică din istoria recentă. Aceasta este povestea vieţii lui Iosif Sava.
 • Vreme de 47 de ani, Iosif Sava a lucrat la ziar, la radio, apoi la televiziune, de la cea de stat, la cele comerciale. Viaţa sa întreagă a fost studiu, cărţi lecturate, zeci de mii de ore de audiţii, interviuri şi emisiuni.
 • Iosif Sava s-a născut pe 15 februarie 1933, în Iaşi, urmaş al unei familii de muzicieni profesionişti, a căror activitate se întindea pe ultimii 400 de ani. Tătăl său avusese şapte fraţi, toţi cu rezultate notabile în muzică. ”Am trăit în mediu muzical de copil. În casă se cânta permanent. Eu am cântat la violă, am studiat pianul”, povestea Iosif Sava în jurnalele sale.
 • În 1951, Iosif Sava studiază Filosofia în Capitală. ”Am făcut Facultatea de Filosofie, apoi am lucrat la ziarul «Scânteia Tineretului», care era pe atunci o navă-şcoală, cu mari personalităţi ale timpului. Am rămas la ziar, am lucrat în secţia de ştiinţă şi cultură, am făcut primele pagini de ştiinţă. Am cunoscut multe personalităţi, pentru că am luat interviuri unor oameni de mare ţinută. Făceam în paralel Facultatea de Filosofie şi intram în amfiteatrele tuturor facultăţilor, de ştiinţe juridice, de matematică. Simţeam gazetăria ca pe o voluptate“, povestea Sava, într-un interviu din 1998.
 • În 1956, la 23 de ani, o întâlnește pe Marghit cu care se va căsători în anul următor. Vor rămâne împreună până în ultima zi a lui Iosif Sava. S-au întâlnit la cantina „Casei Scânteii“, când mâncau la aceeaşi masă, în nişte farfurii de tinichea. Marghit lucra la presa pentru tineret, iar el la „Scânteia Tineretului”.
 • Timp de 18 ani, a realizat la TVR emisiunea ”Serata muzicală”, din 1980, până în 1998. În acea vreme era singurul talk-show de televiziune. Invitații lui Iosif Sava erau muzicieni, tineri talentați, mari personalități.
 • În ziua când a împlinit 65 de ani (1998), conducerea TVR l-a pensionat fără explicații, după 47 de ani de presă.

Iosif Sava a murit pe 18 august 1998

În primăvara lui 1998, într-o seară oarecare, Iosif Sava îşi ducea la capăt ultima „Serată muzicală“. Era trist: îşi dedicase viaţa televiziunii şi fusese concediat ca o secretară, fără să fie anunţat, fără nici un cuvânt, imediat după ce a avut vârsta de pensionare.

Câteva luni mai târziu, era internat de urgenţă la Spitalul Municipal din Capitală. A urmat o lună de comă profundă şi dispariţia definitivă, în data de 18 august. Inițial, a fost diagnosticat cu „ocluzie intestinală“.

Operația a fost un succes, dar Iosif  Sava contactase, ulterior intervenţiei chirugicale, o infecţie nosocomială, luată în Clinica de Chirurgie. (Sursa: romaniacultural.ro)

Citește și:

Jana Gheorghiu, răpusă de cancer la 61 de ani. Fuma țigară după țigară

Mircea Radu revine la TVR 1 în reality show-ul «Down the road. Aventura»

Loading...

Citește și

 • Iuliana Marciuc revine în forţă cu emisiunea „Destine ca-n filme”

  În fiecare marţi, de la ora 21.00, Iuliana Marciuc aduce în noul sezon alte poveşti incredibile de viaţă. Din 7 octombrie, Iuliana Marciuc readuce la TVR 2 noi poveşti adevărate şi incredibile, marca „Destine ca-n filme”. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare marţi la TVR 2 şi online la TVR +. În plus, din acest sezon, programul este transmis şi pe TVR HD, în fiecare miercuri, de la ora 20.00 şi în reluare vinerea, de la ora 23.00.

 • Emisiunea „Vedeta populară”, realizată şi prezentată de Iuliana Tudor (42 de ani) din anul 2017, a fost eliminată din grila TVR 1 după ce noul producător general al TVR, Alexandru Sassu, fost preşedinte al TVR (2007 - 2010), a periat grila postului public.