Ion Pacepa a murit bolnav de Covid. Avea 92 de ani

Ultima actualizare:

    Ion Mihai Pacepa a fugit în 1978 în SUA. Nicolaie Ceaușescu a oferit o recompensă de două milioane de dolari pentru prinderea saSursa foto: Wikipedia
Ion Mihai Pacepa a fugit în 1978 în SUA. Nicolaie Ceaușescu a oferit o recompensă de două milioane de dolari pentru prinderea saSursa foto: Wikipedia

Ion Pacepa a murit bolnav de Covid, duminică, la vârsta de 92 de ani. Fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe în perioada comunismului și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu era internat la terapie intensivă, însă starea lui de sănătate s-a agravat rapid. iar în cele din urmă a pierdut lupta cu moartea.

Vestea morţii lui Ion Mihai Pacepa, cunoscut pentru dezvăluirile sale despre operaţiunile serviciilor secrete din blocul estic, a fost dată de Ronald J. Rychlak, avocat, jurist, autor şi comentator politic american, scrie Adevărul, care citează The Epoch Times. Rychlak este profesor de drept la Universitatea din Mississippi School of Law şi este titular al catedrei de drept şi guvernare Jamie L. Whitten. Acesta îi aduce un omagiu lui Pacepa. El aminteşte de faptul că, în 2017, vicontele Christopher Monckton, consilier al fostului premier britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe Pacepa drept „cel mai influent om din secolul XX şi, probabil, de la începutul secolului XXI”. „El a fost omul care a dat jos cortina de fier prin expunerea dezinformării din blocul estic. Din păcate, majoritatea oamenilor nu au auzit de Pacepa şi nici de munca sa”, scrie Ronald J. Rychlak.

Cine a fost Ion Pacepa

Ion Mihai Pacepa s-a născut la Bucureşti, pe 28 octombrie 1928. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A fost recrutat de serviciul secret al Republicii Socialiste Române încă înainte de absolvire, fiind încadrat la Direcţia a II-a de Contrainformaţii Economice. A avansat până în postul de adjunct al şefului DIE. Din 1972 până la dezertarea sa, în iulie 1978, a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate naţională şi dezvoltare tehnologică. 

Cum a fugit Pacepa din România

În iulie 1978, a fost trimis în Republica Federală Germană pentru transmite un mesaj secret cancelarului Helmut Schmidt. Ajuns la Bonn, s-a dus la ambasada americană şi a cerut azil politic în SUA. A primit cetăţenie americană şi a colaborat cu serviciile secrete din SUA în diferite operaţiuni legate de blocul estic. În raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, autoriii remarcă „rolul excepţional jucat” de Pacepa „în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii”. Potrivit raportului, Pacepa „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu”.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net