Ion Iliescu:«Dacă trimiteam civilii acasă, se declanșa un război civil »

Ultima actualizare:
Ion Iliescu a încercat cât a putut să se eschiveze întrebărilor puse de CTP, în decembrie 1997
Ion Iliescu a încercat cât a putut să se eschiveze întrebărilor puse de CTP, în decembrie 1997

Ion Iliescu stârnește controverse cu declarațiile sale în legătură cu redeschiderea dosarelor Mineriadei și Revoluției. Cu această ocazie, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a scos la iveală o înregistrare în care el și Iliescu sunt puși față în față într-o confruntare legată de Revoluția din Decembrie 1989.

În lumina mărturisirilor controversate ale lui Ion Iliescu legate de redeschiderea Dosarelor Revoluției și Mineriadei, CTP consideră că declarațiile din 1997 ale fostului președinte al României capătă o altă însemnătate, semnalează jurnalistul pe Republica.

În ziua emsiunii cu pricina se declanșa cercetarea de către Parchet în legătură cu cei omorâți în decembrie 1989. Cristian Tudor Popescu l-a luat la întrebări pe Iliescu cu privire la generalii Stănculescu și Chițac, dar, mai important, de ce oamenii de pe străzi nu au fost trimiși acasă, pentru că astfel s-ar fi diminuat numărul victimelor colaterale.

Momentele de la Revoluție au fost învăluite într-o "psihoză a necunoscutului"

"Cum ați putut să stați liniștit atâția ani de zile?", a întrebat CTP. Iliescu a început să povestească despre o "psihoză a necunoscututlui" și despre faptul că nimeni nu mai știa ce se întâmplă cu adevărat. Fostul președinte a continuat: "Au fost vreo 800 de oameni reținuți în zilele și nopțile acelea. Nu știu ce s-a petrecut. Unii au fost eliberați imediat și s-a spus că nu au fost probe că ar fi teroriști. S-a găsit pentru fiecare o motivație anume. Toate aceste lucruri ar trebui înțelese prin prisma stării generale care era atunci."


    Ion Iliescu a încercat cât a putut să se eschiveze întrebărilor puse de CTP, în decembrie 1997Foto: captură video
Ion Iliescu a încercat cât a putut să se eschiveze întrebărilor puse de CTP, în decembrie 1997Foto: captură video

Tucă a intervenit și l-a întrebat pe șeful statului dacă are idee legată de găsirea vinovaților pentru pierderile masive de vieți omenești din zilele și nopțile negre din Decembrie '89. "Pot să fie vinovați, dar și aceștia pot avea motivația lor. Nu se poate răspunde simplu cu da sau cu nu. Fiecare în parte are motivația lui. Știți ce greu merge câte o cercetare din asta", a încercat să se eschiveze Iliescu.

"De ce nu ați băgat oamenii în case?"

Marea nelămurire a lui Cristian Tudor Popescu era de ce nu s-a încercat dirijarea oamenilor din stradă către propriile case, căci asta, în opinia lui, ar fi însemnat o diminuare a numărului de morți. Răspunsul lui Iliescu a fost cel puțin surprinzător: "O asemenea discuție chiar a avut loc, dar s-a crezut că aceste lucruri vor ridica suspiciuni. Revoluția era a maselor. Ceaușescu nu a plecat ca urmare a unei acțiuni a armatei, ci datorită maselor. S-ar fi alimentat suspiciunea că cineva vrea să scape de aceștia (n.r. de oamenii din stradă). Dacă trimiteam civilii acasă, s-ar fi declanșat o stare de război civil. "

Popescu a mers pe ideea că Iliescu a ținut de scaunul său mai mult decât de cei pe care îi putea salva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net