Ion Iliescu rupe tăcerea, pentru agenţia rusă TASS. Ce critici aduce PSD

Ultima actualizare:

    Ion Iliescu, primul interviu, după o lungă perioadă în care nu și-a dorit să mențină legătura cu presa
Ion Iliescu, primul interviu, după o lungă perioadă în care nu și-a dorit să mențină legătura cu presa

Fostul preşedinte Ion Iliescu a acordat un interviu agenţiei de presă ruse TASS, după o perioadă în care relația lui cu presa a fost inexistentă. Fostul președinte al României a dezbătut în cadrul interviului subiecte precum importanța normalizării relațiilor dintre cele două țări, dar și despre situația din PSD.

Nikolai Morozov, jurnalistul care a realizat interviul, spune în deschiderea acestuia că fostul președinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieșiri publice, a cerut urna mobilă la ultimele alegeri, nu mai acordă interviuri, dar „pentru corespendentul TASS, Iliescu a făcut o excepție”, potrivit digi24.ro.

Întrebat cum evaluează starea actuală a relaţiilor bilaterale şi cum ar trebui să arate, de fapt, aceste relaţii, Ion Iliescu spune că, astăzi, relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi numite normale după niciun criteriu, iar politicienii români ar trebui să înţeleagă importanţa normalizării relaţiilor cu Rusia.

„Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața în umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute...Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese. Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a declarat fostul președinte.

Ce spune Ion Iliescu despre situația din PSD

Întrebat despre situaţia din PSD, Iliescu a mărturist că în interiorul partidului există o alunecare „spre centru“ şi se folosește ca „instrument de putere“.

„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este legat de valori şi de principii. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să «reformeze» şi să devină un «partid de stânga european», PSD s-a dus spre centru, în timp ce alte partide mari şi mici s-au mutat spre dreapta şi chiar spre extrema dreaptă. După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători ai PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta. Cel mai rău lucru este însă că PSD nu mai funcţionează ideologic, ci doar ca instrument de putere. România, la fel ca ţările din Europa de Est în general, nu îşi poate permite să abandoneze politica de stânga“, afirmă el.

Iliescu, despre Revoluţie din 1989

În ceeea ce priveşte Revoluţia Română, rămâne la părerea că a fost cauzată de nemulţumirile sociale care s-au acumulat în anii '80. „Adevărul despre revoluţie include şi incapacitatea societăţii româneşti de a crea o alternativă politică şi civilă, cum s-a întâmplat în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, care ar fi asigurat o tranziţie paşnică la democraţie“, spune Iliescu. Revoluţia Română „a fost o manifestare a demnităţii naţionale“, insistă el. Fostul preşedinte dur îşi reafirmă opoziţia faţă de dosarul Revoluţiei. „Este un set absurd de fapte care nu dovedesc în general nimic, dar care pot fi utilizate în scopuri politice pentru uz intern“, susţine el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net