Ion Iliescu, audiat în mare secret în dosarul închisorilor CIA

ion-iliescu-15201.jpg

Fostul şef al statului a fost învinuit în dosarul Mineriadei
Foto Click!

Ancheta în jurul închisorilor CIA din România continuă. Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat, în mare secret, la Parchetul General, în urmă cu aproximativ două luni, în dosarul închisorilor CIA. Potrivit Realitatea.net, ancheta vizează posibila existenţă a unui centru special american unde ar fi fost deţinuţi mai mulţi suspecţi acuzaţi de terorism

Luna trecută, fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia comisiei care se află la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA şi îşi precizează poziţia faţă de această problemă.
"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoarea citată de Mediafax.

Ion Iliescu mai spune că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

"Am luat cunoştinţă de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate. Am declarat public că violenţa nu se combate cu şi mai multă violenţă, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste", se mai arată în scrisoare

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1