Ion Iliescu acuzat, dar tinerii nu mai ştiu nimic despre Mineriadă

6-act-1-minerii-buc.jpg

10.000 de mineri au luat cu asalt Capitala în dimineaţa zilei de 14 iunie
Foto: Mediafax

Între democraţie şi anarhie a fost doar un pas. Se întâmpla în 1990, când muncitorii şi minerii au bătut şi pus la zid pe oricine părea intelectual. Patru oameni au murit atunci şi aproape 1.000 au fost răniţi. Cine a plătit? Nimeni! Până acum. La 25 de ani de la evenimentele tragice care au înroşit Piaţa Universităţii, autorităţile par a se fi pus pe treabă. Din păcate, cei mai tineri români nu mai ştiu nimic despre acele momente.

22 aprilie 1990. Piaţa Universităţii din Capitală a fost denumită “kilometrul 0 al democraţiei”. 50.000 de bucureşteni, muncitori, intelectuali, studenţi au blocat intersecţia şi au protestat împotriva comuniştilor. Timp de 53 de zile, protestele n-au contenit.
13 iunie. La ora 3 dimineaţa, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în piaţă şi au făcut primele arestări. La ora 9.00 se auzea de departe un vuiet, mii de oameni care se apropiau de piaţă strigau în cor: “IMGB face ordine!”, “Noi muncim, nu gândim!”, “Moarte intelectualilor!”. Erau înarmaţi cu bâte şi drugi de metal. S-au apucat să lovească, în stânga şi în dreapta, orice persoană li se părea suspectă. Au dispărut curând, dar violenţele au continuat toată ziua între manifestanţi şi forţele de ordine. Seara, trei garnituri de tren, pline cu 10.000 de mineri, au plecat din Petroşani şi Motru spre Bucureşti. Au venit la îndemnul lui Ion Iliescu “să apere democraţia”.

6-act-1-minerii-iliescu.jpg

După violenţele din Piaţa Universităţii, Iliescu le-a mulţumit minerilor că au “salvat democraţia”
Foto: Mediafax /AP

14 iunie. Ortacii conduşi de Miron Cozma au ajuns în Gara de Nord, la 4 dimineaţa, şi au fost duşi în centru. Mai mulţi mineri au ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor. Alţii au năvălit în Universitate, în Institutul de Arhitectură, în sediile PNŢCD şi PNL, în redacţiile unor ziare. Au bătut cu sălbăticie studenţi, profesori şi orice persoană arăta a intelectual. Au pretins că i-au prins cu droguri şi cu maşini de falsificat dolari. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, a fost bătut atât de tare încât a fost desfigurat şi a stat în comă patru zile.

Cele mai importante momente ale Mineriadei din 1990

15 iunie. La orele prânzului, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statului, preşedintele ales în 20 mai, Ion Iliescu, le-a mulţumit. Apoi au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord. Au lăsat în urma lor 4 morţi şi circa 1.000 de răniţi.

6-act-3-mineri-tablou-ilici.jpg

Ortacii din Valea Jiului l-au susţinut pe fostul preşedinte

21 octombrie 2015. La ora 9.50, cu zece minute mai devreme de ora stabilită pentru audiere, pe treptele Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îşi face apariţia Ion Iliescu (85 de ani). La 25 de ani de la evenimente, autorităţile s-au hotărât să trimită în judecată vinovaţii din “Dosarul Mineriadei”. Iliescu a stat înăuntru o oră, iar la ieşire nu a făcut nici o declaraţie.

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, acesta este acuzat de infracţiuni contra umanităţii şi reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii. “Preşedintele Iliescu s-a implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens. Înainte de aceasta a avut loc o întâlnire de taină, la care au participat ministrul de interne Chiţac, şeful poliţiei de atunci, generalul Diamandescu, Petre Roman, Ion Iliescu. S-a stabilit cum trebuie atacaţi manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a făcut chiar o schemă, ea este la dosar. E scrisă de mână şi acolo erau trecute atribuţii pentru fiecare ministru”, a declarat generalul Dan Voinea, procurorul care a instrumentat “Dosarul Mineriadei”, pentru gandul.info.

La câteva minute după plecarea primului preşedinte ales după Revoluţie a intrat pe mâna procurorilor Virgil Măgureanu. Acesta a ieşit după două ore, acuzat de aceleaşi infracţiuni ca şi Iliescu. “Este bine că s-au reluat cercetările, dar nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat”, a comentat Măgureanu.

virgiul_magureanu_ee.jpg

virgil magureanu
Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, înconjurat miercuri, 21 octombrie 2015, de copiii anului 1990
Foto: Eduard Enea/Adevărul

Şi fostul ministru al apărării, Victor Athanasie Stănculescu, a venit miercuri la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în Dosarul Mineriada. În total, 20 de persoane sunt urmărite penal de Parchetul Înaltei Curţi pentru evenimentele din 13-15 iunie 1990.

«Parcă Victor Cozma a adus minerii»

6-act-1-minerii-puls.jpg

Foto: Roberto Sălceanu

Au trecut 25 de ani de la Mineriade şi puţini români îşi mai amintesc cu exactitate ce s-a întâmplat atunci. Întrebaţi de reporterii Click! ce s-a întâmplat în iunie 1990, cei mai în vârstă ne-au povestit despre vărsarea de sânge de la Universitate, fiecare în varianta sa. Cei tineri însă nu ştiu mai nimic.

 • Lavinia Mihăiţă, 32 de ani, inginer: “Mineriada a fost prin 1991 şi parcă Victor Cozma a adus minerii. Nu ştiu prea multe că eram mică. Aveam şapte ani”.
 • Dumitru Nistor, 73 de ani, pensionar: “Ion Iliescu a adus minerii în 1990 ca să-i bată bine pe studenţi.  După care le-a mulţumit public şi i-a cinstit la Sala Polivalentă”.
 • Elena Nistor, 60 de ani, pensionară: “A fost vărsare de sânge, copiii, studenţii au fost bătuţi, unii omorâţi de mineri. Iliescu trebuia condamnat demult”.
 • Ion Vişan, 82 de ani, pensionar: “E prea târziu să-l condamne pe Iliescu. Asta trebuia făcut după cel mult zece ani. Și Băsescu este vinovat pentru că le-a pus minerilor trenurile la dispoziţie”.
 • Ana Dima, 57 ani, bonă: „Trebuia ca procesul să înceapă cu mulţi ani în urmă, dar nu s-a dorit. Nu putem uita ce s-a întâmplat la Mineriadă”.
Loading...
 
 

Citește și

 • Fostul președinte al României, Ion Iliescu și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu au fost audiați miercuri de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Motivul? Procurorii au anunţat începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele mai multor persoane. Potrivit corespondentului Mediafax, este vorba de acuzații pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

 • miron cozma dosarul mineriadei

  Miron Cozma a fost citat la audieri în dosarul Mineriadei din 1990. Politicianul a declarat că se va duce joi (22 octombrie) la Parchetul General. Totodată, el a precizat că minerii din Valea Jiului nu se aflau în București, pe data de 13 iunie 1990, iar cei care “au făcut ordine” în Capitală în acea zi ar fi fost minerii de la IMGB.

 • oana zamfir

  Oana Zamfir de la Digi 24 este autoarea gafei anului la o televiziune din România. În timp ce îl avea în direct prin telefon pe Marian Munteanu, fostul lider al studenților din perioada mineriadei din 1990, Oana l-a întrebat pe acesta dacă a fost și el în Piața Universității când au venit minerii. În ciuda răspunsului diplomat al lui Munteanu, jurnalista a plătit scump gafa.

 • oana zamfir digi 24

  Jurnalista Oana Zamfir, prezentatoare la Digi 24, a făcut o eroare miercuri (21 octombrie), când l-a întrebat Marian Munteanu, personaj central al Mineriadei din 1990, dacă a fost prezent în Piaţa Universităţii. Conducerea postului tv a decis să o scoată de la pupitrul de ştiri.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1