Iohannis va cere Parlamentului să se reunească în ședință extraordinară pentru alegerea primarilor în două tururi

klaus-iohannis.jpg

Klaus Iohannis a anunțat că va cere Parlamentului să se reunească în ședință extraordinară pentru alegerea primarilor în două tururi
Foto: Captură Digi 24

Klaus Iohannis a anunțat joi seară, 16 ianuarie, după ce Guvernul și-a asumat angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, că imediat ce proiectul de lege va fi trimis la Parlament îi va cere acestuia să se reunească într-o ședință extraordinară pentru adoptarea legii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină total demersul guvernului de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, spunând că i se pare o decizie normală. Preşedintele a anunăat că documentul de modificare a legii va ajunge în scurt timp la Parlament, iar el va cere convocarea sesiunii extraordinare.

Iohannis va cere Parlamentului să se reunească în ședință extraordinară

„Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea. Se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este corectă, democratică şi normală. O alegere potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi sprijin total acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în aşa fel încât cel putin jumătate plus 1 să aleagă persoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte scurt timp documentul va ajunge la Parlament şi eu voi cere Palamentului sesiune extraordinară”, a declarat preşedintele.

În ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene, Iohannis a afirmat că trebuie să se revină la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, nu prin vot direct. 
Referitor la decizii CCR privind modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înaintea scutinului, preşedintele a afirmat că acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna dintre ipotezele Curţii.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban. „Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.

 El a precizat că PNL susţine alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetăţenii care-şi exprimă votul la alegerile locale şi a amintit că PNL a iniţiat u proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor.
 Acesta a afirmat că foarte mulţi primari fără realizări, fără proiecte concrete pentru comunitate reuşesc să fie realeşi şi din cauza sistemului de alegere într-un singur tur. „Este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii din comunitatea locală pentru a avea cu adevărat legitimitate”, a mai afirmat premierul, potrivit news.ro.

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1