Iohannis, după întâlnirea cu Dăncilă:”Tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat”

Ultima actualizare:

    Premierul Viorica Dăncilă a promis președintelui Klaus Iohannis, că inițiativele de politică externă nu vor mai fi făcute fără să fie consultat șeful statului
Premierul Viorica Dăncilă a promis președintelui Klaus Iohannis, că inițiativele de politică externă nu vor mai fi făcute fără să fie consultat șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a stat marți la aceeași masă cu premierul Viorica Dancilă, pentru prima oară după ce i-a cerut demisia. Cei doi s-au întîlnit la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre intenția Guvernului de a muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Întâlnirea a durat o oră, iar șeful Executivului a fost însoțit la discuții de vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall și ministrul de Externe, Teodor Meoleșcanu.

 Primul care a reacționat după întâlnire a fost Klaus Iohannis care a trimis presei un comunicat.

”(…)Este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”, se arată potrivit știrileprotv.ro, în documentul trimis presei de Administrația Prezidențială..

Iohannis a acuzat că inițiativele din ultimul timp ale Guvernului Dăncilă fără consultarea președintelui României sunt fără precedent. ”Președintele României a atras atenția că politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște”.

Cel mai puternic om din stat i-a adresat luni o scrisoare oficială premierului în care o invită la Palatul Cotroceni, la consultări, pentru clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă. Klaus Iohannis a precizat că la această întâlnire premierul poate fi însoţit de miniştrii de resort.

“Stimată doamnă prim-ministru, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită”, se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul a anunţat, luni seară, printr-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă va participa, marţi, la Palatul Cotroceni, la consultările pe teme de politică externă, în urma invitaţiei adresate de preşedintele Klaus Iohannis.

La sfârlitul săptămânii trecute, aflat în vizită la Blaj, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României în mai multe probleme de politică externă. În replică, premierul Viorica Vasilica Dăncilă a declarat că Iohannis trebuie să sune la premier dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net