Iohannis către elevi: „Educaţia e calea spre succes, nu șmecheria”

Ultima actualizare:

    Premierul și președintele au transmis mesaje de încurajare elevilor (foto: captură TVR)
Premierul și președintele au transmis mesaje de încurajare elevilor (foto: captură TVR)

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au început ziua de 12 septembrie printre elevi. În prima zi de școală, cei doi oameni importanți de stat au transmis mesaje de încurajare copiilor și profesorilor. Președintele și premierul au promis că autoritățile vor face în continuare eforturi pentru creșterea calității învățământului românesc.

În prima zi de școală, președintele Klaus Iohannis a ales să fie în mijlocul elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Capitală. Șeful statului le-a spus copiilor care sunt valorile care ar trebui să-i ghideze în viață, punând accent pe muncă cinstită, determinare și corectitudine. Iată mesajul complet al președintelui:

„Aşa începe drumul vostru în viaţă, cu prima zi de şcoală. Păşiţi cu încredere pe acest drum, pentru că îi aveţi alături pe profesori şi pe părinţi.

De mulţi ani încoace, pare că educaţia nu este neapărat calea spre succes în România, sau că, de fapt, alte lucruri contează mai mult. Că nu totdeauna competenţa şi performanţa duc la apreciere şi prosperitate. Mesajul pe care vi-l dau astăzi este acesta: Educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România noastră. Nu corupţia, nepotismul, şmecheria sau câştigul facil, ci educaţia, munca, determinarea şi onestitatea.

Ca preşedinte, acest lucru mi l-am propus pentru România: o societate aşezată pe valori. Cu aceste gânduri mi-am lansat proiectul „România educată” - este despre valori şi viziunea din care vor reieşi şi soluţii. Am pornit dialogul cu societatea, cu părinţii, profesorii, nu cu politicienii.

România educată nu-şi poate permite să lase pe drum pe nimeni, să irosească vreun talent şi să distrugă pe viitor. Şcoala formează caractere, scoate la lumină ce e mai bun în fiecare. Unele lucruri s-au mişcat cu greu, dar unele nu s-au mişcat deloc. Luaţi toate măsurile pentru ca în România să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară sau fără securitate la incendii. Vreau să oferim elevilor o şcoală de calitate, iar profesorilor - o şcoală în care se simt ascultaţi.

Dragi colegi, vă îndemn să învăţaţi. Primul sfat pe care mi l-au dat părinţii mei a fost să citesc. Şi am citit sute, mii de cărţi. Astăzi aveţi biblioteci, tablete, oportunităţi. Citiţi cât mai mult şi învăţaţi. Aceasta este partea voastră de responsabilitate. Fiecare dintre voi are un mare potenţial. Unii ştiţi ceva ce vă place. Alţii încă explorează ce ar putea face în viitor.

Vă mai îndemn un lucru: să fiţi corecţi. Nu pentru profesori, nu pentru părinţi, ci pentru voi înşivă. Azi pare, probabil, mai uşor să copiezi un referat de pe Internet decât să-l faci singur. Dar efortul pe care-l faceţi acum vi se va întoarce în viitor, iar corectitudinea din şcoală va fi cea care vă va modela şi va sta la baza performanţei voastre”.

Și premierul Dacian Cioloș a fost prezent la festivitățile de deschidere a anului școlar. Spre deosebire de președinte, prim-ministrul a ales să meargă în provincie, la Liceul Carol I din Fetești. Iată mesajul său:

„Vă îndemn să aveți încredere în voi, în calea voastră, să vă țineți de ea, să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze. Cred că școală românească trebuie să vină cu o schimbare de perspectivă, școala trebuie să vă lase spațiu să vă exprimați și să învățați responsabilitatea”, a spus premierul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net