Iohannis aprobă astăzi noul mod în care vor fi ascultați românii

Ultima actualizare:
Președintele Iohannis a participat joi la prezentarea bilanțului DNA pe 2015
Președintele Iohannis a participat joi la prezentarea bilanțului DNA pe 2015

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună a anunțat joi că Guvernul Cioloș a găsit soluția pentru continuarea interceptărilor după hotărârea Curții Constituționale, fără cheltuieli mari și într-un timp cât mai scurt. Parchetele vor folosi în continuare infrastructura SRI, salariații care erau angajați în acest scop, urmând să fie transferați de Ministerul Justiției și Ministerul de Interne. A fost adoptat în acest scop un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va fi avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat în şedinţa extraordinară a Guvernului

Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede folosirea infrastructurii SRI în anchete, dar cu eliminarea oricărei intervenţii din partea personalului SRI. Raluca Prună a mai spus că, după avizul CSAT, vineri seara va avea loc o şedinţă extraordinară a Guvernului pentru aprobarea actului normativ.

"Guvernul a lucrat la o ordonanță de urgență. A făcut acest lucru împtreună cu toate parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT și DNA. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT. Mâine seară, Guvernul va adopta această ordonanță de urgență. Care este soluția? România este azi în situația în care nu are altă infrastructură decât cea care este administrată de SRI, astfel încât soluția pe care o propune Guvernul în OUG este, evident, folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenții umane din partea SRI și cu implicarea exclusivă a procurorului și a poliției judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală", a declarant ministrul Justiției, Raluca Prună, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Justiției a mai spus că DIICOT și DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei Ordonanțe de urgență, dar nu a precizat și sumele necesare.


    Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

"Este evident că punerea în acord a legislației pe care o avem acum cu decizia CCR vine și cu niște costuri", a menționat Prună.

Ministrul Justiției a vorbit și despre necesitatea consultării societății civile asupra celor două variante, respectiv achiziționarea unui nou sistem de interceptări pentru parchete sau folosirea infrastructurii SRI, împreună cu garanții de utilizare a personalului care nu e la SRI și are competențe de cercetare penală.

Ea a mai declarat că a discutat nu doar cu parchetele, dar şi cu reprezentanţi ai SRI, care şi-au dat acordul pentru folosirea infrastructurii pentru interceptări.

"Evident că am discutat cu SRI, pentru că ei sunt nu numai administratorii, ci și proprietarii acestei infrasteructuri. (…) SRI este de acord", a mai spus Raluca Prună.

CSM a dat un punct de vedere pe care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că nu-l ştie din cauza faptului că a participat la şedinţa Executivului atunci când acesta a fost emis, dar în opinia sa punctul de vedere nu poate fi decât "unul pozitiv"

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net