Martori, despre aeronava MiG-21 prăbuşită în Mureş: «Pilotul a întors avionul, ca să nu intre în gospodării»

avion_1.jpg

Avionul MiG 21 LanceR, un supersonic produs de Uniunea Sovietică până la jumătatea anilor ‘80

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat că, ajuns la Bucureşti, locotenent-comandorul Andrei Criste, pilotul aeronavei MiG - 21 LanceR care s-a prăbuşit marţi în Mureş a fost consultat de mai mulţi medici. Aceştia au decis internarea pilotului la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Militar Central. Potrivit unui martor, pilotul a evitat o tragedie.

Pilotul Andrei Criste (37 de ani) a fost evaluat de o echipă multidisciplinară, constituită din doctori specialişti în medicină de urgenţă, neurochirurgie, chirurgie toracică şi chirurgie generală. “Locotenent-comandorul Andrei Criste a fost internat, în Secţia ATI, cu diagnosticul politraumatism prin catapultare. Pilotul este conştient, cooperant, orientat temporo-spaţial, stabil hemodinamic şi respirator”, a comunicat Ministerul Apărării Naţionale (MapN). 

foto_mapn_1.jpg

Avionul MiG 21 LanceR, un supersonic produs de Uniunea Sovietică până la jumătatea anilor ‘80

Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, pilotată de locotenent-comandorul Andrei Criste, s-a prăbuşit marţi, în jurul orei 14.30, aproape de satul Dedrad (Mureş). Aeronava decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucţie, alături de alte două aeronave de acelaşi tip. În timpul misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situaţie de urgenţă şi s-a catapultat, iar aeronava a căzut în afara ariilor locuite. Iniţial, pilotul a fost internat la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. Unul dintre martorii la prăbuşire e Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş, care a ajuns primul la locul impactului.

pilot-catapultat-mures_3.jpg

Andrei Criste, alături de soţie

„Venea spre satul nostru, a intrat deasupra şi s-a întors, cred că pilotul a simţit că e un pericol. S-a întors spre păşune, ca să nu intre în gospodării”, povesteşte edilul pentru adevarul.ro. Satul Dedra, peste care a trecut aeronava, numără 1.700 de suflete. „M-am uitat în sus şi l-am observat, avea o direcţie cam haotică şi pe urmă s-a îndeptat cu botul în jos. A fost momentul în care s-a catapultat pilotul. Am şi plecat în direcţia respectivă, am găsit pilotul, era încâlcit între corzile paraşutei, mi-a cerut să îl ajutăm, l-am ridicat, l-am pus în maşină şi l-am dus către ambulanţă”, mai spune primarul. Un alt martor al accidentului este ciobanul Florian Grama, aflat în zonă cu oile. „Venea avionul dinspre pădure, mai să atingă copacii. Zgomotul la prăbuşire a fost aşa de puternic, încât colegii mi-au spus că a bubuit de s-au mişcat stânele”, îşi aminteşte ciobanul. 

transfer_aeroport_1.png

Locotenent - comandorul a fost transferat la Spitalul Militar Central din Capitală

Click! Spune: Potrivit MapN, locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 şi are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice. El este certificat ca pilot operaţional pe aeronave MiG-21 LanceR. 

 

 

Loading...