Instalațiile electrice, pericol de moarte! Zece reguli de siguranță care-ți protejează casa de incendiu

Ultima actualizare:

    Multe case au luat foc din cauza improvizațiilor la instalațiile electrice
Multe case au luat foc din cauza improvizațiilor la instalațiile electrice

Instalaţiile electrice subdimensionate, defecte sau improvizate reprezintă cauza a 25% dintre incendii. Tocmai de aceea, autoritățile îți recomandă să chemi personal autorizat care să le verifice periodic. Click! îți prezintă zece reguli de siguranță care-ți protejează casa de foc.

Statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că peste 25% dintre incendiile produse anul trecut au fost cauzate de instalații electrice de utilizare neconforme: subdimensionate, supraîncărcate, defecte sau improvizate.


    O familie folosea acest reșou improvizat ca să se încălzeascăFoto: Delgaz Grid
O familie folosea acest reșou improvizat ca să se încălzeascăFoto: Delgaz Grid

Iar numărul lor crește în perioada sezonului rece, din cauza utilizării improprii a unor aparate de încălzire sau a folosirii unor surse de încălzire ”artizanale”, precum: radiatoare ori reșouri im-provizate.

Specialiştii Delgaz Grid recomandă respectarea unui set minimal de zece reguli pentru evitarea unor incidente cu consecinţe dramatice:

  • Nu folosi instalaţii electrice improvizate;
  • Nu alimenta mai multe receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit);
  • Utilizează doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
  • Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de către personal autorizat;
  • Efectuează verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;
  • Verifică periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiește-le atunci când sunt uzate;
  • La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigură-te, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
  • Amplasează şi utilizează aparatele electrice departe de mediile umede. Majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa;
  • Instalează şi utilizează aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
  • Nu utiliza aparate electrice neomologate.

Atenție la supradimensionarea instalațiilor electrice!

Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor, la momentul construirii acestora, nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.).

În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural, așa numitele ”case bătrânești”, instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider).


    Tabloul electric dintr-o gospodărieFoto: Delgaz Grid
Tabloul electric dintr-o gospodărieFoto: Delgaz Grid

De aceea, la achiziţionarea unor electrocasnice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.

”Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor aparate electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale”, atrag atenția cei de la Delgaz Grid. 

Instalațiile electrice interioare sunt în grija consumatorilor

Instalaţiile interioare se află în proprietatea consumatorilor, astfel că intră în responsabilitatea lor să le utilizeze corect, să verifice şi să remedieze eventuale defecţiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficienţă aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Orice intervenţie asupra instalaţiilor interioare trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă.

Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defe-tuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane.

Citește și: 

Regulile de siguranță care-ți salvează viața. 14 persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net