Indicele Robor s-a apropiat de maximul istoric al ultimilor trei ani

Indicatorul a atins astăzi nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014. Indicatorul a scăzut miercuri la 1,79%, iar joi la 1,78%. Vineri, indicatorul a stagnat la 1,78%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 1,91%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%), anunță Digi24.

Creşterea indicelui Robor de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a susținut că scăderea lichidității are loc din cauza faptului că a crescut gradul de colectare a Fiscului.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Loading...

Citește și

  • Ai de dat bani la Fisc? Ai ”uitat” de câţiva ani să plăteşti impozitul pe locuinţă sau maşină? Penalităţile pe care le ai de plătit în acest moment sunt, probabil, aproape la fel de mari ca şi suma datorată. Guvernul ne iartă de aceste penalităţi. Atenţie, însă! Datoria principală trebuie achitată în următoarele 6 luni.

  • Dacă dispui de o anumită sumă de bani pe care doreşti s-o economiseşti, ai două variante: ori ţii banii la ciorap, ori îi păstrezi la o bancă. Ştim că dobânzile pe care ţi le oferă instituţiile financiare nu sunt deloc mari, dimpotrivă, însă un depozit bancar sau un cont de economii îţi oferă siguranţă şi stabilitate. Iată care sunt cele mai avantajoase produse de acest gen!