Incidente la protestele din țară și străinătate. Jandarmii au intervenit

Ultima actualizare:

    Protestele de duminică seara au fost marcate și de câteva incidentefoto: click!
Protestele de duminică seara au fost marcate și de câteva incidentefoto: click!

Duminică seară, 27 august, au avut loc proteste în mai multe orașe din țară, dar și din străinătate, în urma ultimelor decizii ale Executivului, privind ”politizarea justiției”., Pilonul II de pensii” și ”supraacciza la carburanți”. Manifestațiile nu au fost ferite de incidente, iar câțiva oameni au fost conduși la secțiile de poliție de câtre oamenii legii.

Mai multe manifestații au avut loc în marile orașe din țară, dar și peste hotare, după ce propunerea ministrului Tudorel Toader de a modifica legile justiției a scos peste de 2000 de români în stradă. Manifestațiile au loc la 200 de zile după marile proteste din luna februarie, din Piața Victoriei, împotriva guvernării PSD. După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii au cântat imnul de stat. De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au aprins LEd-urile telefoanelor mobile.

În București, după intonarea imnului, protestatarii au mărșăluit spre sediul social-democarților în strigăte de ”România fără PSD” sau ”PSD, ciuma roșie”, iar forțele de ordin au fost nevoite să ointervină după ce mai mulți manifestanți au vrut să treacă de cordonul de jandarmi, în urma încăierării, două persoane fiind duse la secție. Strigăte și LED-uri au fost prezente și în Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Craiova, dar și Milano. La Iași, o persoană a fost evacuată de către jandarmi din Piața Unirii, după ce a început să înjure mai mulți oameni przenți la protest, iar oamenii le-au cerut forțelor de ordin să intervină, iar la Cluj, printre manifestanți s-a aflat și fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și bannere pe care scria "Jos bocancii de pe justiție", "Jos mafia coruptă", "Tudorele, Tudorele, tu te du după zăbrele", "Dragnea și cu hoții lui fir-ar de-ai canalului".

”PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, au scris organizatorii manifestației care a scos sute de români în stradă.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână. Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor, iar aceste propuneri au8 adus critici din partea președinelui Iohannis, CSM, DIICOT și a Parchetului General.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net