A început să folosească mâna bionică!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A scăpat de infirmitate. Marius Vrânceanu, profesorul de sport din Bacău rămas fără braţul stâng, acum cinci luni, în urma unui accident de tren, are acum un braţ electronic cu care poate duce o viaţă normală.

Dispozitivul i-a fost montat, acum câteva zile, la o clinică privată din Bucureşti, iar tânărul poate acum să apuce obiecte mici, căni sau chiar să care sacoşe de la piaţă.

Marius (28 de ani) îşi desface singur un pliculeţ de zahăr pentru a-şi prepara cafeaua

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Cel mai important, spune băcăuanul, este că mâna bionică i-a redat respectul de sine. Lumea nu-l mai priveşte cu milă pe stradă şi poate să se ajute de braţ la treburile gospodăreşti. Braţul electronic, „îmbrăcat" în plastic şi silicon, este conectat, prin intermediul unor senzori, la umăr.

Atunci când Marius încordează muşchii, degetele arficiale se strâng. „Pot mişca aproape toate degetele, pot ridica greutăţi de 2-3 kilograme. Încă mi-e teamă să beau cafeaua cu mâna asta, n-am atâta exerciţiu. Medicii au rămas impresionaţi de progresele făcute, am evoluat într-o săptămână cât alţii în şase luni", ne-a spus Marius Vrânceanu.

Teoretic, printr-o practică de câteva luni, profesorul va putea să-şi mişte independent toate degetele. „Nu voi spăla vase şi nu voi sta prea mult în soare cu ea. Seara, înainte de culcare, trebuie demontată din clame şi pusă la încărcat, ca un telefon. Prima oară când mi-au montat-o, mă jena, simţeam că e un corp străin. Acum m-am mai obişnuit", explică tânărul.

Dacă ar fi avut mai mulţi bani, Marius şi-ar fi luat un cot electric, pentru a nu fi nevoit să-şi ridice cu cealaltă mână întreg braţul. „Nu sunt mulţumit de cot! Dar n-am ce face. Mi-au spus că unul electric costă în jur de 20.000 de euro. Aproape că nici nu pot visa la aşa ceva. Sunt prea mulţi bani pentru mine", a adăugat Marius Vrânceanu.

Cum funcţionează «braţul inteligent»?

Mâna bionică este cea mai performantă proteză de mână din lume, cu ajutorul căreia persoanele care au suferit o amputaţie a braţului pot să revină la activităţile normale.

"Mâna are nişte senzori care detectează ce doreşte să facă muşchiul. Semnalele primite de la senzori şi apoi amplificate sunt interpretate de un cip încastrat în proteză. Comanda ajunge la cele cinci motoraşe ale degetelor şi, graţie unor cabluri care înlocuiesc ligamentele umane, acestea se mişcă independent. Creierul "simte" că mâna încă e acolo, fapt pentru care mişcările pot fi dirijate aşa cum doreşte persoana care poartă proteza", ne-a explicat Răzvan Mihăilescu, kinetoterapeut la Centrul de Protezare, Ortezare şi Recuperare Ortotech.

Proteza are garanţie trei ani şi, anual, i se face o revizie generală gratis. Referitor la mănuşă, aceasta se schimbă la şase luni. Se spală cu apă şi săpun, ca o mână obişnuită.

La 20 ianuarie 2011, Click! v-a prezentat drama lui Marius Vrânceanu, lovit de tren după ce a încercat să traverseze în fugă calea ferată. Timp de cinci luni, tânărul a trăit fără braţul stâng. Mâna bionică a costat 19.000 de euro, bani pe care i-a strâns din donaţii.

Citeşte şi:

UPDATE Becali a donat 5.000 de euro pentru arbitrul care şi-a pierdut mâna

«Stăteam cu mâna însângerată la subraţ şi nimeni n-a oprit să mă ajute»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net