A început Evaluarea Națională 2017. Iată subiectele la Limba română!

Ultima actualizare:

    Rezultatele la toate probele vor fi afișate pe 26 iunie
Rezultatele la toate probele vor fi afișate pe 26 iunie

144.890 de elevi de clasa a VIII-a au intrat în focurile examenului Evaluarea Națonală 2017. Azi, copiii au susținut prima probă, cea scrisă la Limba și literatura română. Notele obținute la evaluare sunt foarte importante pentru elevi la admiterea în clasa a IX, în acest an ele având o pondere de 80% (față de 75% anul trecut) la media care le asigură acces la liceu.

Elevii claselor a VIII-a se vor bucura de vacanța de  vară abia după ce vor trece cu bine de Evaluarea Națională 2017, probă care le asigură notele pentru intrarea la liceu. Luni, copiii susțin proba la Limba română, urmând ca miercuri să fie evaluați la Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă joi. Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Subiectele probei Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2017

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că elevii au avut de tratat genul liric. Iată subiectele pe care le-au primit elevii la proba Limba și literatura română!

La  primul subiect, elevii au avut de demonstrat că poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Tot la acest subiect, absolvenţii clasei a VIII-a, au avut de găsit sinonime ale unor cuvinte din textul dat, să explice rolul unei cratime într-o secvenţă din poezie, să menţioneze două cuvinte care au diftongi, să numească tipul de rimă şi măsura ultimului vers în poezia dată, şi să transcrie două figure de stil.

În prima parte a celui de-al doilea subiect, elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text la prima vedere, respectiv articolul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. O cerinţă a fost „Scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul şi denumirea publicaţiei în care a apărut”, iar fiecare întrebare are câte patru puncte. 

Ultimul exerciţiu de la subiectul al doilea a fost redactarea unei naraţiuni care să aibă între 150 şi 300 de cuvinte, despre o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. Candidaţii trebuiau să aibă în vedere succesiunea logică a evenimentelor, două elemente ale contextului spaţio-temporal, conţinutul să fie adecvat cerinţei şi să respecte numărul de cuvinte. Acest subiect are 12 puncte.

Din cele 100 de puncte, candidaţii vor primi 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări. Mai exact, două puncte pentru unitatea compoziţiei, două pentru coerenţa textului, doua pentru adecvarea registrului de comunicare, stilului şi vocabularului la conţinut, trei pentru ortografie, trei pentru punctuaţie, un punct pentru aşezarea corectă a textului în pagină şi un punct pentru lizibilitate, scrie adevarul.ro.

PLOAIA

Ploi verzi, de vară, sufletu-mi vrăjiră,și-n melodia caldă, rămuroasă,eu auzeam pămîntul cum respiră,iarba cum crește, noaptea cum se lasă.Nu era nimic trist, dar solemn,

sufletul lumii închis în lemn,în flori palide, în hribi și scaiețirevărsa bucuria tainicei vieți.Cerul pierdut în cețuri îl uitam.Nu mai eram nici eu decît ram,decît rădăcină avidă și pacede ierburi vîscoase, opace...Însă irizata, subtila apă voioasăavea licurici, clopoței în plete ;jumătate din ființa ei luminoasă,lăsînd să cadă văluri încete,apărea-n pajiște sau lîngă bălți,o zînă pe care-o văzusem și-n alte dății.Numai picături de apă, văpăide fosfor era frumusețea-i dintâi.Sunt ploaia, spunea, sunt ploaia de vară,voi face să-nverzească pietrele și să răsarăochii morților în cîmpia cu flori...Tu m-ai visat, poete, de-atîtea ori.Cînd vei muri, ai să-mi cunoști puterea,dizolvantă, murmurătoare.Oxigen și... H2 - mi se pare,chicotea lîngă mine tăcerea.Și-ndată vraja căzu, vraja cea mare,din care cresc poeme, sființi ireale ;spațiile fură din nou uscate, goale,din apus pînă-n soare-răsare. 

Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţia celor implicaţi în acest examen linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit pentru orice informații și sesizări legate de examnul Evaluarea Națională 2017. Numărul 0800.801.100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8.00 – 16.00 (luni-joi) şi 8.00 – 14.00 (vineri).

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net