Început de an şcolar la sate: cu tablete, dar cu toaleta tot în curte

1-4col_copy.jpg

La şcoala din Scânteia digitalizarea e la ea acasă: televizoare pe holuri, sistem video, alarmă şi câte o tabletă în fiecare sală de clasă

Dotări de anul 2020, dar toalete ca-n vremea bunicii. Aşa arată şcolile din multe sate din Iaşi, ca şi în multe alte colţuri de ţară. Elevii vor avea mereu pe catedră o tabletă, dar şi anul acesta vor fi nevoiţi să-şi facă nevoile în curtea şcolii.

La Şcoala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia, judeţul Iaşi, cei aproape 400 de elevi au intrat singuri, luni, 14 septembrie, în curtea şcolii, fără părinţi sau prieteni, cu mâinile goale, fără florile ca-n alţi ani.

Toate clasele şcolii din Scânteia au fost pregătite pentru venirea elevilor, băncile au fost aşezate la distanţa recomandată de autorităţi.

Nu a lipsit nici discursul directorului, rostit la microfon, prin intermediul postului de radio al şcolii. La o primă vedere, lucrurile stau bine la şcoala din Scânteia: digitalizarea e la ea acasă, sunt televizoare pe holurile şcolii, sistem video, alarmă şi câte o tabletă în fiecare sală de clasă, scrie reporterul Adevărul care a vizitat şcoala.

2-2col_copy.jpg

Toaleta este într-o clădire mică, aşezată în colţul din spate al curţii

În contrast cu această lume a digitalului se află o clădire mică, aşezată în colţul din spate al curţii unităţii de învăţământ. Toaleta! Gigi Vitel, directorul Şcolii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia, profesor de informatică, trece rapid de la subiectul digitalizării la cel al toaletei din curtea şcolii. Spune că tot ce a reuşit să facă a fost din fondurile şcolii, din finanţarea pe elev, dar treaba cu toaleta depăşeşte bugetul şcolii.

„Avem WC în curte din păcate. L-am modernizat aşa cum am putut. Am pus lavoare în fiecare cabină. Cu apa...am încercat să mă descurc cu angajaţii şcolii. Am făcut un fel de cişmea la fântână. Am pus un hidrofor. Şcoala nu aduce voturi, aşa e specificul local de aici. Asta e problema aici. În rest, am colaborat foarte bine cu Primăria, dar totul până la baie”, explică directorul şcolii. 

Conducere unităţii de învăţământ mai are o speranţă: fondurile europene.

3-2col_copy.jpg

Anul acesta s-au construit lavoare şi s-a pus hidrofor la fântână

„S-a dat o ordonanţă care dă posibilitatea şcolilor să acceseze fonduri europene. Şcolile erau ale UAT-urilor şi nu puteam accesa până acum. Sperăm să putem lua nişte containere. Am şi planificat, ne trebuie patru. Vom sparge zidul şi facem uşă către ele. Ca să fie în interior. Asta ar fi o gură de aer pentru noi”, mai spune Gigi Vitel. 

4-2col_copy.jpg

WC-urile au rămas tot pe sistem turcesc

Situaţia acestei şcoli nu este singulară. Potrivit unui raport emis în 2019 de Inspectorat Şcolar Judeţean Iaşi, la nivelul judeţului, din 606 unităţi de învăţământ 400 au grupuri sanitare interioare, 107 în exterior, dar racordate la apă şi canalizare sau fosă septică, iar 99 de unităţi au grupuri sanitare exterioare fără apă sau canalizare.

5-2col-director_copy.jpg

Gigi Vitel, directorul Şcolii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia, judeţul Iaşi

La nivelul judeţului Iaşi, cele 606 unităţi de învăţământ preuniversitar au început noul an şcolar, aproape 60% dintre acestea aflându-se în scenariul verde.

Astfel, toţi elevii din aceste şcoli merg fizic la şcoală, însă cu păstrarea normelor în vigoare.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1