Începe etapa a doua de înscriere la clasa întâi

Ultima actualizare:

    Anul acesta vor intra suplimentar în învăţământul obligatoriu circa 170.000 de copii de 6 şi 7 ani.
Anul acesta vor intra suplimentar în învăţământul obligatoriu circa 170.000 de copii de 6 şi 7 ani.

Încă nu au trecut emoţiile înscrierilor în clasa întâi şi în cea pregătitoare. Azi, începe etapa a doua, pentru copiii care urmează să fie înscrişi în alte şcoli decât cele de lângă casă. Adică, peste 70.000 de copii.

Părinţii s-au temut că nu vor găsi un loc în clasa întâi sau pregătitoare la şcoala dorită pentru copilul său de 6 sau 7 ani. Iată, că în prima etapă de înscriere în clasa întâi şi pregătitoare au fost primiţi 239.000 de copii, 80% din totalul pe ţară.

De azi, pot să solicite înscrierea părinţii copiilor care nu locuiesc lângă şcoală, dar din diverse motive îşi doresc înscrierea în altă unitate de învăţământ. Ei trebuie să completeze o cerere tip în care să argumenteze de ce au această pretenţie: au locul de muncă aproape, bunica stă lângă şcoală etc.

În această etapă, se aplică criteriile stabilite de Ministerul Educaţiei, pe care le prezentăm mai jos. Situaţia în Capitală este una particulară, care nu se regăseşte în ţară: sunt câteva şcoli extrem de căutate, iar cererea este mare. Dar şi aşa sunt mai multe locuri decât copii înscrişi, după prima etapă.

În Capitală, s-au înscris în prima etapă 5.650 de copii în clasa pregătitoare şi 9.168 în clasa întâi. Pentru etapa care începe azi, sunt disponibile 7.201 locuri, din care 4.138 în clasa întâi. La şcolile considerate foarte bune, sunt multe locuri libere. De pildă, la Liceul Jean Monnet sunt 39 locuri la pregătitoare, 29 în clasa întâi; la Şcoala 5 sunt 22 de locuri la pregătitoare şi 18 la clasa întâi; la Şcoala 11 sunt 27 de locuri la pregătitoare şi 31 la clasa întâi, la Şcoala 17 sunt 32 de locuri la pregătitoare şi 44 la clasa întâi.

Puteţi găsi situaţia locurilor rămase libere după prima etapă, în Capitală, la adresa http://www.ismb.edu.ro/Subpagini/pregatitoare/clasa_preg.php. Toate inspectoratele şcolare au publicat de ieri această situaţie.

Criterii de selecţie

Dacă cererile sunt mai multe decât numărul de locuri, se aplică criteriile stabilite de Ministerul Educaţiei:

Copilul frecventează grădiniţa din apropierea şcolii sau în grădiniţa şcolii;Unul sau ambii părinţi au locul de muncă lângă şcoală; Bunici sau rude care se ocupă de educaţia copiilor locuiesc în apropierea şcolii;Fraţii copilului au absolvit această unitate şcolară;Unul din părinţi a absolvit această unitate şcolară.

Calendarul înscrierilor

ETAPA II- 20 -27 martie. Se fac înscrieri pentru copiii ai căror părinţii vor să-i înscrie la altă şcoală decât cea de care aparţin. La fiecare şcoală şi pe site-ul inspectoratului, vor fi afişate locurile rămase libere după prima etapă.

ETAPA III - 23-25 aprilie. Se pot înscrie copiii ai căror părinţi au optat pentru o şcoală care nu făcea parte din circumscripţie şi nu au fost acceptaţi, situaţie în care trebuie să se întoarcă la unitatea de care aparţin. Afişarea listelor copiilor care au fost înscrişi în urma acestei etape se face în 26-27 aprilie.

ETAPA IV- 2-9 mai. Se pot înscrie copiii care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiţi din diferite motive.

ETAPA V - 21 mai. Listele finale vor fi afişate la fiecare unitate de învăţământ în 21 mai.

Click! spune

Anul acesta vor intra suplimentar în învăţământul obligatoriu circa 170.000 de copii de 6 şi 7 ani.20.000 nu au fost o zi la grădiniţă. În total, au fost pregătite 303.334 de locuri pentru învăţământul primar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net