Incendiu uriaș la mănăstirea Paltin - Petru Vodă. Au ars trei tone de plante medicinale

Ultima actualizare:

    Incendiul s-a produs la o chilie de la Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă foto: captură TV
Incendiul s-a produs la o chilie de la Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă foto: captură TV

Un incendiu de amploare a izbucnit la Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă din comuna Poiana Teiului, județul Neamț, sâmbătă seara, 4 ianuarie. Pompierii au luptat mai bine de șase ore cu flăcările. Cel mai probabil, focul a pornit de la un coș de fum neprotejat termic și a fost alimentat de o cantitate mare de plante medicinale depozitate în saci.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, sâmbătă, în jurul orei 21, prin apel la 112, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o chilie de la Mănăstirea de maici Paltin - Petru Vodă din comuna Poiana Teiului. 

La locul intervenţiei s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului. Ajunşi la locul indicat pompierii au constatat că incendiul se manifesta la nivelul întregului acoperiş.

“Deoarece exista posibilitatea propagării incendiului la biserică, au fost solicitate forţe în sprijin de la Detaşamentele Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ, astfel: patru autospeciale de stingere şi o două autospeciale de intervenţie pentru lucru la înălţime.  La această misiune au fost şi două ambulanţe SMURD. Nu au fost victime”, au precizat reprezentanţii ISU Neamţ, citați de News.ro

În urma incendiului au ars mansarda, pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi, acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 500 metri pătraţi,obiecte de mobilier aflate în chilii, cărţi aflate în biblioteca mănăstirii, obiecte de cult, aproximativ trei tone plante medicinale depozitate în saci.

Pompierii au stabilit că cel mai probabil incendiul a fost provocat de coşul de fum neprotejat termic faţă de un material combustibil.

Mănăstirea Paltin, ctitorită de părintele Justin Pârvu

Mănăstirea Paltin - Petru Vodă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este ctitoria părintelui arhimandrit Justin Pârvu, considerat unul din marii duhovnicii ai României. Supranumit Duhovnicul Neamului, pentru dragostea şi jertfa cu care şi-a slujit neamul, părintele Justin a fost întemniţat 17 ani în închisorile comuniste. Mănăstirea, care se află la 35 km distanţă de oraşul Târgu-Neamţ şi adăposteşte o obşte de peste 150 de maici, a fost iniţial aşezământ social-filantropic al mănăstiriirii Petru Vodă, în timp obţinând şi titlul de mănăstire.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net