Încă un medicament de tuse retras de pe piață! Epistat poate provoca afecțiuni cardiace

Ultima actualizare:

    Epistat a fost retras de pe piață din cauza substanței active care poate provoca afecțiuni cardiace
Epistat a fost retras de pe piață din cauza substanței active care poate provoca afecțiuni cardiace

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de pe piață. Este vorba de Epistat, sirop şi comprimate, după ce s-a ajuns la concluzia că acesta are aceeași substanță activă regăsită și în Eurespal, care a fost retras de urgenţă de pe piețele internaţionale deoarece poate provoca afecțiuni cardiace.

Epistat, ultimul medicament cu substanță activă fenspiridă rămas pe piață, a fost retras de grupul ungar Gedeon Richter. Substanţa activă regăsită în ambele medicamente poate provoca afecțiuni cardiece. Epistat este folosit pentru tratarea tusei şi expectoraţiei atât la adulţi cât şi la copiii de peste 2 ani. Mai multe studii au arătat că fenspirida, substanţa activă, poate provoca tulburări ale ritmului cardiac. Astfel, Epistat a fost retras de pe piață, asemenea Eurespal-ului, medicament fabricat de un producător francez şi retras deja de câteva zile de la vânzare.

În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. De asemenea, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie. În plus, cei care fac tratament cu Pneumorel, vândut în România sub denumirea de Eurespal, trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere, potrivit Digi 24. 

„Este o problemă de siguranţă care a fost identificată în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntară aparţine producătorului medicamentului respectiv, până când procedura de urgenţă, procedură de reevaluare a profilului de siguranţă al acestor medicamente, pentru că vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, până când această procedură va fi finalizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament. Noi vom publica automat pe site-ul agenţiei traducerea comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat după terminarea acestei reuniuni”, a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), la momentul respectiv. 

image
image
image
image
image
image
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net