Medicul Emilian Popovici: "Încă trei ani vom mai discuta de acest Covid-19"

Ne aflăm în faţa unei posibile relaxări a măsurilor privind lupta împotriva coronavirusului SARS 2. Autorităţile au anunţat că din 15 mai nu se va prelungi starea de urgenţă, ci vom trece într-o altă fază, cea de alertă. Oamenii nu mai au răbdare, iar mulţi cred că au stat degeaba două luni în casă. Iată ce explică un celebru epidemiolog!

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat pentru adevarul.ro că măsurile dure luate de autorităţi au făcut ca în România numărul infectaţilor cu coronavirus şi al deceselor să fie mai mic decât în multe ţări occidentale.

«Fără măsuri dure, acum aveam 11.000 de decese»

“Am primit o simulare făcută pe modele matematice după tipicul de la Imperial Collage din Londra, care arată că, dacă nu ar fi fost aplicate aceste măsuri, România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră. Aceste cazuri grave s-ar fi soldat cu 11.700 de decese. Iată că nu am suportat degeaba aceste două luni de zile, practic s-au salvat vieţi şi în continuare măsurile care se vor lua nu vor face altceva decât să salveze vieţi”, a declarat Emilian Popovici. Medicul de la DSP Timiş afirmă că România nu are cifrele unor ţări precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, tocmai pentru că s-a intervenit foarte repede.

2-epidemiolog.jpg

Medicul epidemiolog Emilian Popovici

«E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie»

Tot mai mulţi specialişti spun că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Coronavirusul SARS 2 va rămâne cu noi în jur de trei ani, este de părere medicul Emilian Popovici. “E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie. Şansele să se obţină un vaccin ar putea fi peste un an. De aceea, trebuie să fim bine pregătiţi, să nu mai fie nevoie să întrerupem activitatea economică. Trecerea prin infecţie va fi necesară pe parcurs. Nu ne speriem că oamenii progresiv vor trece prin infecţie, cei care nu vor fi vaccinaţi, bineînţeles, ci ne-a îngrijorat posbilitatea ca un număr mare de oameni să devină infectaţi în acelaşi timp. O răspândire controlată nu ridică atât de mari probleme, pentru că nu îţi blochează sistemul de sănătate. Consider că încă trei ani de zile vom mai discuta de acest Covid-19. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu el, dar va fi o reluare treptată a activităţilor cotidiene. Faptul că învăţăm să purtăm masca de protecţie, că vom învăţa să respectăm riguros regulile de igienă personală, nu ne va strica. Trebuie să ne obişnuim cu nişte aspecte noi care vor apărea în viaţa noastră. Faptul că ne vom învăţa să purtăm mască de protecţie, că ne vom învăţa să respectăm mai riguros regulile de igienă personală, că se vor termometriza oamenii la intrarea în schimbul de lucru, nu va strica nimănui cu nimic”, a mai spus Emilian Popovici.

Citește și:

Profesorul Virgil Musta: „Aparatele de aer condiționat ne pot îmbolnăvi de coronavirus”. Iată cum e posibil!

A tratat copii timp de 53 de ani. Doctorița a locuit în camera de gardă a spitalului

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1