Încă nu ne dau banii înapoi pentru ”Cumințenia pământului”

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Statul nu a reușit să achiziționeze ”Cumințenia Pământului de la proprietarii de drept, așa că ar fi trebuit să returneze toți banii strânși din donații. Ce fac aleșii acum? Au reînceput negocierile pentru achiziția operei lui Brâncuși, ca să mai tragă de timp!

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat că au fost reluate negocierile în privinţa sculpturii ”Cumințenia Pământului”, urmând să mai fie efectuate evaluări de către experţi, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.

Între timp, statul se bucură de banii strânși din donații, în loc să returneze sumele românilor.

În momentul de față, ”Cumințenia Pământului” se află în depozitul Muzeului Național de Artă al României și nu este expusă, așa cum i-ar sta bine unei opere de artă. Motivul? Asigurarea lucrării este foarte scumpă, iar muzeul nu are buget pentru achitarea ei.

”Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt încă decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord urmând să continuăm pe acest drum să existe o nouă evaluare de experţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, n.r.). Un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem la o valoare finală. La sfârşitul evaluării statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune. Eu îmi doresc, deşi nu îmi dau seama cât poate fi de fezabil, să reuşim închiderea acestor negocieri până la închiderea anului, astfel încât acei bani să îi putem folosi. Dacă nu vom putea face acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani - sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget”, a spus Lucian Romașcanu.

Ministrul a amintit că au existat evaluări profesioniste cu evaluatori de la Minsiterul Culturii care au ajuns la valoarea de 5 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. ”Proprietarii au spus că 5 milioane de euro este o valoare mult prea mica faţă de 17/18/20 de milioane de euro, cât sunt evaluări internaţionale”, a precizat el, potrivit stirileprotv.ro.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net