Imaginile nepăsării. Unul dintre cele mai frumoase lacuri din România, sufocat de gunoaie. Voluntarii au strâns 3.500 de saci

Ultima actualizare:

    Lacul Beliș a fost complet acoperit de gunoaieFoto: Arhivă personală
Lacul Beliș a fost complet acoperit de gunoaieFoto: Arhivă personală

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni, lacul Beliș-Fântânele, a fost complet acoperit de gunoaie. Voluntarii au strâns într-un singur weekend nu mai puțin de 3.500 de saci cu gunoaie. Acțiunea a avut loc pe 5 și 6 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

În acțiunea de curățare a lacului de deșeuri s-au implicat 120 de voluntari de la Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Master Adventure, a informat marți Romsilva. Aceștia au făcut publice pe rețelele de socializare imagini șocante cu muntele de gunoaie care au acoperit lacul. S-a putut interveni numai cu barca, dar s-a reușit adunarea unei cantități mari de deșeuri. 

Lacul Beliș-Fântânele a fost complet acoperit de gunoaie

„Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică - e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit, provenit dintr-un principiu sănătos - acela că natura este si casa lor!

După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.

O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat PET-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. 

În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum...", au povestit voluntarii.

Fiecare voluntar a adunat în medie 14,5 saci cu gunoaie pe zi. Deșeurile proveneau de la cabanele din zonă și au fost aduse de viituri până în lacul Beliș-Fântânele. 

Ce spune șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu

 „Se întâmplă asta, pentru că în amonte, primăriile aruncă sau permit cetățenilor să arunce deșeurile în spatele curților, unde ai un pârâu, unde accesul e mai greu și unde nu te vede lumea. Asta se întâmplă de facto în toată România și în zona montană, unde nu există servicii de salubritate, cu toate că obligația revine primarilor.

Avem controale în țară și am primit imagini de la astfel de depozitări ilegale masive, mii de metri cubi în Corabia, Olt, aruncate la marginea orașului, destul de aproape de Dunăre, tot într-o zonă umedă, care ar trebui redată turismului sau agriculturii.

Autoritatea locală nu spune nimic deocamdată, dar faptul că nu avem servicii de salubritate intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri din România și a unor primari și trebuie să ne uităm cum putem amenda acești primari.

Când ai depozitări de mii de metri cubi chiar în proximitatea Bucureștiului sau într-o comună de munte, sau lângă Dunăre, e impardonabil", a spus Berceanu.

Întrebat care e cuantumul amenzilor care pot fi aplicate în astfel de situații, șeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Să zicem că 100.000, o suportă comunitatea locală, o amendă pe primari e 500 de lei. Cum putem compara lucrurile astea? Primarul ar trebui să se implice, să avem pârghii asupra primarului”, informează Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net