Spitalele gem de pacienți Covid, iar oamenii așteaptă, pe hol, o șansă la viață. Coadă de mașini mortuare, la Craiova

ambulante-spital-universitar-inquam-id181311.jpg

Cozile de ambulanțe din fața Spitalului Universitar București
Cozile de ambulanțe din fața Spitalului Universitar București îți dau fiori
Foto: Inquam Photos

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

E ireal ce trăim! Deși medicii recomandă bolnavilor de COVID să nu amâne prezentarea la spital, secțiile și unitățile de primiri urgențe sunt atât de pline, încât fiecare caz nou e o provocare. Ambulanțele pline cu bolnavi așteaptă și câte 7 ore în curte, lupta pentru un loc a devenit acerbă, se improvizează paturi pe holuri, se stă pe tărgi, pe scaune, iar până la tragedii e doar un pas. Scapă cine poate!

Dacă te uiți la cozile de ambulanțe care așteaptă, pline cu pacienți, în parcările UPU, ai senzația că s-a petrecut o tragedie colectivă. Din păcate, imaginea a devenit una obișnuită. De circa o săptămână, în curtea Spitalului Universitar din București se formează cozi uriașe de ambulanțe care aduc noi și noi bolnavi de COVID, cu toate că în interior nu mai sunt locuri. Drumul pacienților până la un pat pe care să se vindece este lung și chinuitor: unii așteaptă pe scaune cu masca de oxigen pe față, pentru alții, care ar avea nevoie de terapie intensivă, se improvizează paturi pe holuri. Potrivit Observator, în toate unitățile de primiri urgențe sunt blocați peste 1.700 de bolnavi, 77 dintre ei intubați.

Nicăieri nu mai sunt locuri

pacienta-scaun-inquam-id181297.jpg

Elena Croitoru (67 de ani) așteaptă pe scaun, cu masca de oxigen pe față, eliberarea unui pat
Elena Croitoru (67 de ani) așteaptă pe scaun, cu masca de oxigen pe față, eliberarea unui pat
Foto: Inquam Photos

Aceeași situație critică și la Institutul „Matei Balș”, plin la capacitate de 110%, după cum declară dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvând al spitalului. „Ne îndreptăm spre scenariile cele mai urâte, în care mulți pacienți nu vor putea să mai beneficieze de asistență medicală. Toate secțiile spitalului sunt ocupate, terapia este plină-ochi și avem vreo 30 de pacienți care staționează în camera de gardă. Din păcate, nu mai putem redistribui către alte spitale deoarece toate din București sunt pline”, a declarat medicul la B1 TV. Propune ca și alte spitale non-COVID să primească pacienți infectați cu SARS-CoV-2. „În momentul în care prima linie nu mai face față, în orice armată din lume intră în funcțiune linia a doua, a treia... Nu poate fi lăsată pandemia numai în spatele câtorva spitale din țara asta, toate trebuie să îngrijească pacienți COVID”.

matei-bals-inquam-id181298.jpg

Luni, la UPU „Matei Balș”, o pacientă a fost pusă pe hol, pe un pat de campanie
Luni, la UPU „Matei Balș”, o pacientă a fost pusă pe hol, pe un pat de campanie
Foto: Inquam Photos

Este o catastrofă, exclamă Amalia Hangiu, șef UPU Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, care se plânge că nu mai știe la ce soluții să apeleze. Are internați 50 de pacienți, dintre care 19 ar avea nevoie de terapie intensivă. „De o săptămână n-am reușit să transferăm nimic, n-au fost locuri”, a declarat ea la Observator.

Unii pacienți sunt trimiși acasă

Adevărul relatează cazuri de pacienți care, deși ar avea nevoie de spitalizare, sunt trimiși acasă. O bătrână de 84 de ani, nevaccinată, infectată, s-a prezentat la spital cu o saturație de 94%, dar, după 4 ore de așteptare, i s-a spus că nu poate fi internată decât dacă saturația scade. „Pe de o parte ți se spune să te duci la spital din timp, pe de alta te duci și ești trimis acasă”, acuză familia. Drumul până la tragedii e scurt. Un buzoian de 51 de ani a murit acasă după ce a așteptat două ore pe holul spitalului. Acuza dureri în piept și amorțirea mâinilor. Cum nimeni nu l-a preluat, sătul să aștepte, omul a plecat. Câteva ore mai târziu, rudele l-au găsit mort în curte.

Tânără însărcinată, răpusă de COVID

Mor și oameni tineri, fără comorbidități. O femeie de 32 de ani, însărcinată în 35 de săptămâni, a ajuns luni seara în stop cardio-respirator la Maternitatea Bucur din Capitală. Era infectată și nevaccinată. Medicii au resuscitat-o timp de 45 de minute, însă nu au putut-o salva. Fătul a murit și el.

Coadă de mașini mortuare la Craiova

craiova_foto_ana_popescu_2.jpg

mașini mortuare la spitalul județean craiova
Nici mașinile mortuare nu mai fac față, la Craiova
Foto: Ana Popescu / Adevărul

Situația este critică și la Spitalul Județean de Urgență Craiova unde, pe lângă coada de ambulanțe, a apărut și o coadă de mașini mortuare. Morga spitalului este plină și, cum numărul deceselor e așteptat să crească, conducerea a solicitat o unitate mobilă frigorifică de la Cluj. „Este groaznic să vezi cum stau mașinile mortuare una în spatele alteia și așteaptă să ieșim cu sicriele. Este groaznic! Nu-mi vine să cred că trăim așa ceva”, plângea o femeie, potrivit Adevărul.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5