Icoana Maicii Domnului cu “7 săgeţi”. Se cinstește în trei zile diferite

Ultima actualizare:

    Icoana Maicii Domnului cu “7 sageţi”, “îmblânzirea inimilor împietrite”doxologia.ro
Icoana Maicii Domnului cu “7 sageţi”, “îmblânzirea inimilor împietrite”doxologia.ro

Icoana Maicii Domnului cu şapte săgeţi are un loc special în inimile crednicioşilor ortodocşi. Acesată Icoană minunată este cinstită la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la 2 februarie, dar şi la Duminica Tuturor Sfinţilor şi în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului (13 august)

Temeiul scripturistic al acestei reprezentări îl găsim în profeţia dreptului Simeon care atunci când a ieşit în întâmpinarea Domnului (Luca 2:35) “Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi”. Săbiile reprezită suferinţa Mariei de a îşi vedea fiul jertfit pe cruce dar şi viitoarele suferinţe în care va fi ţinta celor care îi vor faptul că este Născătoare de Dumnezeu dar şi a celora care contestă perpetuarea fecioriei ei.

Titulatura de “Născătoare de Dumnezeu” -  Theotokos (Θεοτόκος) – este numele pe care Biserica Ortodoxă l-a dat Maicii Domnului şi a fost stabilită după îndelungi tulburări în sânul bisericii la al treilea Sinod Ecumenic întrunit la Efes în anul 431. Această precizare a fost necesară deoarece în sânul bisericii primare apăruse o erezie promovată de Nestorie, ajuns patriarh al Constantinopolelui în anul 428, şi care considera că Maria l-a purtat în pântece pe Iisus Dumnezeu ci doar pe Iisus omul. Această erezie nu făcea decât să moştenească alte erezii care susţineau separarea celor două naturi ale lui Iisus, natura divină şi cea umană. Biserica ortodoxă a suţinut mereu că cele două firi ale lui Iisus sunt în chip “neamestecat, neschimbat, neîmpărţit, nedespărţit“. Adică Iisus este o singură persoană iar cele două firi nu sunt două entităţi diferite, de sine stătătoare, ci aspecte nedespărţite ale unei singure persoane care le-a adus în unitate şi le menţine într-o unitate inseparabilă. Totuşi, tulburările din sânul bisericii nu au încetat atunci, ci au mai continuat mult timp după aceea, producând chiar o schismă a bisericilor pe care acum le cunoaştem drept “vechi-orientale”.

Icoana Maicii Domnului cu “7 sageţi”, “îmblânzirea inimilor împietrite”

Icoana Maicii Domnului cu “7 sageţi” mai este numită “îmblânzirea inimilor împietrite” şi este o icoană intrată în cultul ortodox prin mijocirea ruşilor şi este de influenţă romano-catolică. Cele şapte săgeţi care străpung inima fecioarei reprezintă plinătatea durerii şi suferinţei şi în varianta receptată de biserica ortodoxă inima nu nu este la vedere ci este ascunsă sub haine.

Suferinţa Maicii Domnului din icoană reprezintă pentru creştinul ortodox necazurile vieţii, pierderea, suferinţa, moartea celor dragi, disperarea adică, în general, toate chinurile pe care le trăimi în existenţa pe aceast pământ.

Cum a fost descoperită icoana făcătoare de minuni

Icoana a fost descoperită de un credincios aflat în suferinţă, şchiop şi cuprins de slăbiciune, care a auzit în vis o voce care îl îndemna să meargă la Biserica “Sfântul Ioan Teologul” de lângă Vologda, localitatea în Rusia europeană, să găsească icoana Maicii Domnului în turnul clopotniţei. El nu a fost lăsat la început să urce în turn, dar văzându-i  stăruinţa, cei responsabili, l-au lăsat în cele din urmă să intre în tunr pe amărâtul bolnav. A găsit icoana cu faţa în jos, fiind folosită ca o simplă scândură pe care clopotarii o foloseau drept punte pentru a ajunge la clopot. Icoana a fost curăţată şi s-a săvârşit o slujbă în faţa ei, slujbă la care “găsitorul” s-a vindecat miraculos. În anul 1830 a fost scoasă în procesiune când oraşul era bântuit de o epidemie de holeră şi epidemia s-a stins foarte repede.

Sunt mărturii care spun că icoana a lăcrimat la 12 august 2000 în momentul dezastrului submarinului Kursk dar şi la 9 septembrie 2001 aunci când cele două turnuri Word Trade Center din New York au fost lovite de terorişti.

Credincioşii care se închină înaintea icoanei Maicii Domnului “Îmblânzirea inimilor împietrite” îşi vor simţi inima îmblânzită. Dacă te rogi pentru cei ce duşmănesc în faţa icoanei icoanei, gândurile lor rele se vor îndepărta de la ei, și mila şi îndurarea le va lua locul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net