Iată de ce se scumpeşte apa de la robinet

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Primăvara vine cu noi scumpiri în Capitală. Serviciile de apă şi canalizare vor fi majorate cu 13% la începutul lunii martie din cauza inflaţiei şi pentru susţinerea unor investiţii pe care societatea Apa Nova urmează să le realizeze pentru modernizarea reţelelor.

Din primele zile ale lunii martie bucureştenii vor plăti mai mult cu 75 de bani pentru fiecare metru cub de apă rece consumat, dar şi pentru serviciul de canalizare. Tariful apei de la robinet ajunge astfel la 5,41 de lei/mc (de la 4,79 lei/mc), în vreme ce pentru serviciul de canalizare vom plăti 1,20 lei/mc (de la 1,07 lei/mc). Acest lucru înseamnă că o familie formată din două persoane va plăti lunar cu circa 7-7,5 lei mai mult decât până acum.

Scumpirea e justificată, spun reprezentanţii so­cietăţii Apa Nova. „Pentru a asigura finanţarea investiţiilor asumate şi solicitate de Primăria Capitalei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare prin programul Bucur, dar şi pentru realizarea investiţiilor la colectorul principal de ape uzate este nevoie de ajustarea tarifelor la aceste servicii", ne-a spus Epsică Chiru, director general adjunct al societăţii. Practic, consumatorii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru apa de la robinet fiindcă aceste investiţii se fac pe cheltuiala firmei de apă canal, care trebuie să-şi recupereze cheltuielile, nu pe banii primăriei.

Dar unde se duc banii bucureştenilor? În primul rând pe un proiect care prevede curăţarea şi folosirea la capacitate maximă a principalului colector de ape uzate al oraşului, situat sub râul Dâmboviţa. Acest proiect va „înghiţi" aproape 40 de milioane €, însă când va fi finalizat, în 2014, va scădea considerabil riscul inundării Capitalei.

Al doilea program susţinut financiar de consumatori este „Bucur", care prevede extinderea reţelelor de apă-canal pe câteva zeci de străzi din oraş, deficitare la acest capitol. Totodată, apa care curge la robinetele bucureştenilor va fi mai scumpă din cauza inflaţiei şi a cursului valutar defavorabil monedei naţionale. Tarifele la apă şi canal au crescut de mai multe ori în ultimii trei ani.

Ianuarie 2012- Apă rece: 4,79 lei/mc Canalizare: 1,07 lei/mc Motive: întreţinerea şi modernizarea colectorului principal de ape uzate

simeon stalpnicul png

Noiembrie 2011 -Apă rece: 3,57 lei/mc Canalizare: 0,79 lei/mc Motive: exploatarea şi  întreţinerea staţiei de  epurare Glina

simeon stalpnicul png

August 2010- Apă rece: 3,03 lei/mc  Canalizare: 0,67 lei/mc Motive: inflaţie şi  cursul leu-euro

simeon stalpnicul png

Sfaturi să faci ecomomie la apa rece

Dacă aceste scumpiri te afectează în mare măsură, Click! îţi oferă câteva sfaturi pentru a reduce consumul nejustificat de apă.

Repară instalaţiile şi ţevile sparte ori fisurate. Un firicel de apă cu grosimea de un milimetru care se scurge din robinet sau din vasul WC înseamnă un consum suplimentar de circa 9 mc pe lună.

Spală rufe doar când ai cuva plină de haine. Procedează la fel şi cu maşina de spălat vase.

Cumpără un bazin cu volum mic pentru vasul de toaletă. Nu ai nevoie de multă apă pentru curăţarea toaletei. Ca alternativă, poţi umple o sticlă cu apă şi să o introduci în bazin. Sticla va înlocui astfel o mare cantitate de apă şi vei consuma mai puţin.

 Încearcă bateriile sanitare cu celulă fotoelectrică. Apa va curge la robinet atâta vreme cât mâna e în raza de acţiune a celulei. O variantă mai ieftină e folosirea bateriilor cu temporizare. Prin apăsarea robinetului, apa curge un timp setat (5, 10, 15, 20 secunde).

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net