Iată ce face corpul tău la -29˚C!

Ultima actualizare:

    Evitaţi expunerea prelungită la frig!
Evitaţi expunerea prelungită la frig!

Gerul a pus stăpânire pe toată ţara şi nici nu dă semne că s-ar îmblânzi. În 36 de judeţe a fost instituit codul portocaliu, temperaturile minime ajungând până la minus 29 de grade Celsius. Şi Capitala se află sub avertizare de vreme friguroasă (minus 20 grade Celsius).

Azi şi mâine se anunţă cele mai friguroase zile din această iarnă. Apoi urmează o încălzire uşoară în aproape toată ţara. Ieri dimineaţă, cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat la Joseni, în Harghita, şi la Gorova – Tulcea. Astăzi, sunt aşteptate temperaturi chiar de minus 29 de grade în estul Transilvaniei.

“Minima de azi (n.red: lun), -20 grade a fost mai ridicată decât cea de ieri (alaltăieri), de -25 grade, înregistrată în nordul Olteniei. Însă în Bucureşti a fost cea mai geroasă noapte din acestă iarnă: -15 grade. Marți (astăzi), va fi chiar mai frig: -20 de grade în Capitală şi între -15 şi -29 de grade în restul teritoriului. Abia de joi se va mai încălzi uşor, până la valori minime de aproximativ minus 10 grade Celsius”, a declarat pentru Click! meteorologul de serviciu al INMH. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti atenţionează că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi.

Specialiştii DSP Bucureşti precizează, pe site-ul instituţiei, că, în astfel de perioade, cu temperaturi foarte scăzute, se impune consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului băuturilor alcoolice, trebuie evitate deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care ele sunt absolut necesare - o îmbrăcăminte adecvată. Totodată, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Specialiştii afirmă că o atenţie specială trebuie acordată copiilor şi trebuie să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

De asemenea, trebuie să se evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De ­altfel, de-ndată ce temperaturile scad sub -10 grade, experţii din cadrul Serviciului American de Meteorologie emit avertismente cu privire la riscurile de sezon. Pentru că iarna nu îi iartă pe neprevăzători, nu ieşiţi din casă, nu călătoriţi pe distanţe lungi, verificaţi să aveţi provizii de apă şi mâncare, izolaţi geamurile şi uşile, verificaţi instalaţia de gaz şi protejaţi-vă capul, gâtul şi extremităţile dacă ieşiţi afară. Iată ce se întâmplă în corpul uman atunci când iarna îşi intră în drepturi.Managerul de la Colentina, demis că a ţinut pacienţii în frig„Pacienţii şi chiar medicii de la Spitalul Colentina stau în frig”, a fost constatarea făcută de primăriţa Capitalei Gabriela Firea, în urma raportului întocmit de Corpul de Control al edilului general trimis în spitale. Primarul general a declarat că l-a demis pe dr. Bogdan Andreescu pe motiv că nu a fost respectat contractul de management şi nu au fost asigurate condiţii normale pentru toţi pacienţii. Potrivit Gabrielei Firea, în cursul zilei de duminică, aproape jumătate dintre pacienţii şi medicii spitalului au stat în frig. Firea a menţionat că nu a fost o deficienţă a RADET, deoarece presiunea şi temperatura apei calde furnizate de regie au fost normale. Edilul general a declarat că managerul spitalului nu a solicitat o revizie a sistemului de încălzire din spital. Dr. Bogdan Andreescu mai fusese demis în decembrie 2008 de ministrul sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, după ce tot el în numise la conducerea spitalului, în septembrie 2008.Şcolile, închise toată săptămâna, în Capitală

simeon stalpnicul png

Vremea rea aduce o săptămână întreagă de vacanţă pentru copiii bucureşteni. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, lun, după ce s-a consultat cu ministrul educaţiei şi cu primarii de sector, că toate şcolile şi grădiniţele vor rămâne închise până luni, 16 ianuarie. În ţară, deocamdată se ştie că miercuri, 11 ianuarie, vor fi închise doar două şcoli, una din judeţul Sibiu şi una din judeţul Alba, potrivit Ministerului Educaţiei.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net