Iarăși ne scumpiți mâncarea? Ne lovește un nou val de majorări de prețuri

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vom rămâne fără bani în buzunar, chiar de la începutul acestui an. Se vor scumpi toate utilitățile, carburanții au ajuns la cote istorice, leul s-a făcut tot mai mic. Din această cauză, se vor scumpi în lanț toate alimentele.

Ne așteaptă vremuri grele, spun producătorii de alimente. Sunt nevoiți să scumpească toate produsele, după ce au fost anunțate majorări de preț la gaze și energie electrică.

Alimentele de bază s-au scumpit foarte mult, încă din toamna anului trecut. Însă, ne va lovi încă un val uriaș de scumpiri, chiar din această lună. Deja s-au anunțat majorări de tarife la energie electrică și gaze, care alături de alte creșteri de prețuri vor contribui la scumpirea în lanț a produselor, în special a mâncării, spun specialiștii.

”Într-adevăr, va urma o creștere de prețuri. Este inevitabil pentru că au crescut costurile de producție. Vor fi și speculanți care vor încerca să majoreze chiar acum prețurile, să profite. Însă, firmele mari și serioase, acum își fac calculele și vor lua decizii pe la sfârșitul lunii ianuarie. Trebuie să ținem cont de modificarea salariilor, de prețurile la combustibili, de devalorizarea monedei naționale, de dobânzi, de majorarea prețurilor la utilități. Sunt multe, mărunte, dar se adună. Noi facem calcule și așteptăm cum se vor așeza lucrurile. Dar, scumpirea alimentelor este inevitabilă”, ne-a explicat Sorin Minea, președintele Federației Patronatului din industria alimentară şi a băuturilor, Romalimenta.

Specialiștii în domeniu apreciază că noile scumpiri la alimente vor fi între 3 și 8%.

Ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie 2018

  • Cresc preţurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici, din 10 ianuarie. Valoarea medie a facturii lunare de gaze naturale va creşte cu 4,8 lei, la un consum de 700 Kwh/lună, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul a aprobat noul nivel al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) la 88,28 lei MWh, de la 81,48 lei/MWh.
  • Se scumpește energia, de la 1 ianuarie 2018. Prețul energiei pentru consumatorii care sunt alimentați în regim de serviciu universal a crescut de la 1 ianuarie, energia în perioada de vârf de consum, între orele 18.00 – 22.00, este mai scumpă cu 13%. Pentru a obţine un preţ mai mic, consumatorii pot să îşi negocieze contractele. Toţi consumatorii care rămân în regim reglementat vor suferi creşteri de preţ pe facturile la energie.
  • Odată cu deprecierea monedei naționale, facturile stabilite în euro au crescut, în special la telefonie.
  • Carburanții s-au scumpit de la o zi la alta. Ieri, benzina se vindea la pompă cu 5,36 lei, față de 4,34 lei în vara anului trecut.
  • Moneda națională s-a depreciat. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,6571 lei/euro, în creştere cu 0,48% faţă de nivelul atins luni, în linie cu tendinţa regională. În consecință, facturile la companiile de telefonie, creditele în valută, chiriile, importurile vor fi mai scumpe. Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,04%, a anunțat BNR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net