Ia, neamule, salarii mărite înainte de alegeri!

Ultima actualizare:

    Asistenţii medicali au suspendat greva generală. Dacă nu se vor vota cererile lor, protestul va fi reluat
Asistenţii medicali au suspendat greva generală. Dacă nu se vor vota cererile lor, protestul va fi reluat

Pe ultima sută de metri, înainte de a li se încheia mandatele, parlamentarii vor să voteze câteva majorări salariale. E vorba de angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi de personalul din învăţământ. De asemenea, asistenţii vor primi sporuri mai mari. Ministerul Muncii spune, însă, că nu sunt bani pentru aceste „pomeni electorale”.

În 11 decembrie, românii sunt aşteptaţi la urne, aşa că trebuie impulsionaţi să voteze cu „cine trebuie”. Şi cum altfel decât cu pomeni electorale? Aşa că parlamentarii se pregătesc să aplice din nou formula-minune de atragere a voturilor. Astfel, ei vor să mărească lefurile şi sporurile câtorva categorii de angajaţi ai statului fără să ia în seamă avertizările ministrului muncii. Acesta a spus că majorarea înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Comisia juridică din Camera Deputaţior şi-a însuşit ieri raportul favorabil adoptat de Comisiile de muncă şi buget privind majorări salariale pentru angajaţii din sănătate şi învăţământ, în medie cu 15%. Urmează ca proiectul să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, unde va fi supus la vot luni.

Aşadar, urmează ca deputaţii să stabilească dacă sporurile pentru cadrele medicale vor fi calculate la baza salarială din anul 2016, şi nu la nivelul din 2009. Acest amendament, propus de Federaţia Sanitas, reprezintă motivul pentru care asistenţii au fost în grevă. 

Pe lista parlamentarilor se află, de asemenea, creşterea lefurilor angajaţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu 25%  faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Un alt amendament care va fi supus votului se referă la un spor de 10-25% din salariul de bază proporţional cu timpul efectiv lucrat şi calculat în funcţie de numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, pentru personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică. De asemenea, se are în vedere acordarea unui spor de 7%, 10% şi 15% din salariul de bază pentru personalul didactic, care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi. Va fi luată în discuţie şi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate. Un alt amendament prevede ca de la 1 ianuarie salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%. 

Schimbări s-au prevăzut şi pentru angajaţii de la asistenţă socială cărora vor să le mărească salariile cu 15%.

Guvernul a anunţat că aceste creşteri salariale şi tăierile de taxe decise de Parlament în ultimele luni însumează nouă miliarde de lei, adică 1% din PIB. Premierul Cioloş spune că aceste „pomeni electorale” pun în pericol deficitul ţării, iar impactul ar putea fi catastrofal.

Poștașii au primit ce au cerut

simeon stalpnicul png

În urma mai multor proteste, poștașii au obținut o mărire de salariu. Conducerea Poştei Române şi reprezentanţii SLPR au agreat, luni, schema de majorare, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.  Astfel, s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, faţă de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. S-a stabilit şi acordarea unei creşteri salariale de 80 de lei brut/angajat. 

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net