I-a sculptat pe Nicolae Guţă şi pe Arsenie Boca

Ultima actualizare:

    “Nenea Gogu”, alături  de varianta în piatră a  manelistului Nicolae Guţă
“Nenea Gogu”, alături de varianta în piatră a manelistului Nicolae Guţă

De trei decenii încoace, talentul nu-i dă pace! Îl cheamă Ion Moacă, dar toată lumea din comună îl strigă “Nenea Gogu”. În curtea sa din Pietroasele (Buzău), omul are un adevărat muzeu: sute de statui pe care le-a cioplit în piatră, cu dalta şi cu ciocanul, începând de la mijlocul anilor ‘80.

Nenea Gogu (73 de ani) din Pietroasele are două mari pasiuni: lucrează în piatră şi cântă la acordeon. E pensionar de multă vreme şi spune că avut toată viaţa meserie grea, la Staţiunea de Cercetare Viticolă, dar nu ca degustător de vinuri, ci ca zidar.  În urmă cu 35 de ani, “Nenea Gogu” a început să cioplească în piatră şi, încet-încet, s-a trezit înconjurat de aproape 300 de statui. Gospodăria sa e plină de figurile „împietrite” ale unor domnitori, preşedinţi, cântăreţi şi personaje diverse, scrie adevarul.ro. 


    Statuia lui Arsenie Boca  poate fi admirată de toţi  cei care trec pe drum
Statuia lui Arsenie Boca poate fi admirată de toţi cei care trec pe drum

„Am cioplit-o în piatră şi pe Floarea Calotă, şi pe Liviu Vasilică. Mai este Nicolae Ceauşescu călare pe cal, făcută înainte de 1989. Am aici o expoziţie pe cinste”, se laudă “Nenea Gogu”.  N-ar vinde o statuie nici mort, fiindcă operele fac parte din viaţa lui, vorbeşte cu ele, le ştie numele şi locul. Ion Moacă a lucrat piatra numai cu uneltele tradiţionale, ciocanul şi dalta din fier, cu care au lucrat şi înaintaşii lui. Gigi Becali, Cristian Tudor Popescu, Nicolae Furdui Iancu, Nicolae Guţă, Nicolae Ceauşescu, Toma Caragiu, Mihai Viteazul, toţi sunt buni “vecini” în curtea omului.   Pe Arsenie Boca l-a sculptat într-un bloc de calcar cât statura unui om. L-a amplasat la poartă, pentru ca toţi trecătorii să o poată admira. ”Este un sfânt pentru mine. Îmi pare rău că nu am ajuns la mormântul lui. Când i-am făcut statuia, m-am uitat la poze în ziare şi la televizor”, povesteşte cioplitorul din Pietroasele.


    Nici Liviu Vasilică n-a scăpat de elanul  creator al meşterului din Pietroasele
Nici Liviu Vasilică n-a scăpat de elanul creator al meşterului din Pietroasele

Când nu sculptează, săteanul cântă la acordeon şi ţine ritmul cu o tobă confecţionată dintr-un butoi. „Îmi place să cânt la ocazii speciale. I-am cântat şi doamnei Elena Udrea, când a fost la Pietroasele”, adaugă, mândru, artistul.   

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net