Horia Colibășanu, primul român care a reușit să urce pe Everest fără oxigen suplimentar

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Alpinistul roman Horia Colibășanu a reușit să urce marți dimineață pe vârful Everest fără a apela la tuburi de oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

În această dimineață, la ora României 6.20, a urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume, dupa un drum lung de 12 ore.

"A fost oribil de greu și foarte, foarte frig", a spus alpinistul.

Horia a urcat fără oxigen și fără ajutorul unei echipe de șerpași, aceasta fiind cea mai performantă expediție românească.

"Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică", a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea, până la 8.848 metri altitudine, a durat aproape 12 ore, ultima lui tabara fiind la 8300 m.

A urcat în paralel cu șerpașii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să își reducă timpul de expunere la mare înălțime, să își dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediției fiind importantă și riscantă având în vedere că este foarte obosit, potrivit horiacolibasanu.com.

Everest este al 8-lea vârf de peste 8000 m din palmaresul lui Colibășanu și reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur, se mai scrie pe pagina lui de Facebook.

Potrivit hotnews.ro, ceilalți munți pe care a mai urcat Colibașanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net