Hora Unirii, jucată doar de ieşeni şi de doi miniştri

Sărbătoare fără “Greuceni”! De ziua “Micii Uniri”, 10.000 de ieşeni s-au adunat în centrul oraşului, dar au absentat cei mai importanţi oameni din stat.

Pentru aniversarea celor 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859), municipalitatea a organizat mai multe manifestări în Piaţa Unirii din Iaşi. Dimineaţă, la ora 10.00, a fost organizat  un concert folcloric. O oră mai târziu, ieşenii au participat la evenimentele oficiale: slujba religioasă, depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada militară. Manifestările s-au încheiat cu o masă mare, la care au fost împărţite 5.000 de plăcinte. Doar doi miniştri ai Guvernului Grindeanu au încins Hora Unirii cu ieşenii: Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, şi Gabriel-Beniamin Leş, ministrul Apărării. După-amiază, la Iaşi a ajuns şi „Trenul Unirii“: garnitura IR 10661, remorcată de o locomotivă tricolor.

Loading...

Citește și

  • mars unire unionisti george simion

    Organizatorii marșului Unirii de la București au plănuit de la început încăierarea cu forțele de ordine. Asta susțin jandarmii, iar dovada stă în imaginile filmate în mijlcul demonstranților. În prim plan apar liderii mișcării, care îndeamnă oamenii să încalce traseul aprobat de autorități. Patru lideri ai protestatarilor au fost sancționați cu 3.000 de lei amendă.

  • mars basarabia

    Sâmbătă, 22 octombrie, în Capitală are loc Marșul pentru Basarabia, organizat de Platforma Unionistă. Manifestanții cer liderilor politici români să-și asume cu responsabilitate proiectul de unire a Basarabiei cu România.