Hercule Poirot în fustă, spaima escrocilor. Maria Bumbaru, prima femeie detectiv din România

Ultima actualizare:

    Maria Bumbaru are biroul tapetat cu diplome și tablouri cu personaje celebre
Maria Bumbaru are biroul tapetat cu diplome și tablouri cu personaje celebre

De mică a fost fascinată de celebrul Hercule Poirot, detectivul belgian din cărţile Agathei Christie, şi a ajuns la fel de renumită ca acest personaj de carte. Maria Bumbaru este prima şi singura femeie detectiv cu experienţă internaţională din România, profesie extrem de periculoasă.

Maria Bumbaru (59 de ani) a crescut într-o casă cu podul plin de cărţi, majoritatea poliţiste. ”În 1989, lucram la un institut bucureştean, dar mi-am dorit această meserie, de detectiv particular, pe care am început să o practic în Franţa. Când mi-am deschis agenţia în România, mă sunau numai cunoştinţele. Asta s-a întâmplat acum 25 ani. Am în poşetă un aparat foto şi reportofon, dar pe vremuri aveam pager, telefon din acela cărămidă, imens. Nu port pistol, dar cunosc tehnici de autoapărare”, îşi aminteşte Maria Bumbaru.

Hercule Poirot, personaj celebru în romanele Agathei Christie
Hercule Poirot, personaj celebru în romanele Agathei Christie

Prima şi singura femeie detectiv din România spune că a rezolvat circa o mie de cazuri în ultimii 15 ani, multe din acestea periculoase şi cu ramificaţii în toată lumea. „Am lucrat aproape un an la un caz pentru lumea arabă. O familie de bogătaşi mi-a cerut sprijinul în descoperirea afacerilor pe care le practicau cei doi copii, în afara graniţelor ţării. A trebuit să merg la Cannes, unde familia m-a cazat într-un hotel muzeu. M-au întrebat dacă am un actor preferat, le-am zis Sean Connery. Am fost cazată în camera preferată a actorului. Aşa scria pe uşă: «Room of Connery», iar pe noptieră erau câteva rânduri scrise chiar de actor. Un an am lucrat la caz”.

Un alt caz. Tot într-un stat arab. A fost luată cu elicopterul, tratată ca o profesionistă cu recomandare. A fost cazată pe malul mării, într-un palat cu trei servitori. ”Eu trebuia să găsesc colecţionarii care cumpărau bijuterii de la familiile regale. Aşa am intrat în contact cu bursa diamantelor şi am avut şansa să ţin în mână un diamant uriaş”.

Este o meserie periculoasă, motiv pentru care Maria are o asigurare de 600.000 de euro. A primit ameninţări, a găsit maşina cu o roată scoasă şi, mai rău, infractorii pe care-i urmărea au forţat-o să se răstoarne cu maşina în şanţ. 

Un detectiv poate lua minimum 1.000 de euro pe caz, dar poate ajunge şi la 100.000 de euro, spune şefa detectivilor. Acum are de dezlegat un mister tocmai în Australia. Clienta este româncă şi spune că fiica ei a fost ucisă de ginere, iar Maria Bumbaru trebuie să găsească dovezi.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net