Harta primarilor penali din România

Ultima actualizare:

    Click! vi-i prezintă pe edilii capitalelor de judeţ care au probleme cu legea. Unii sunt deja condamnaţi, alţii judecaţi sau anchetaţi Foto Click!/Mediafax
Click! vi-i prezintă pe edilii capitalelor de judeţ care au probleme cu legea. Unii sunt deja condamnaţi, alţii judecaţi sau anchetaţi Foto Click!/Mediafax

Stăpânesc, unii de ani buni, cele mai mari oraşe ale ţării şi au promis să aducă raiul pe pământ. Au sfârşit prin a ieşi cocoşaţi de acuzaţii de corupţie şi trafic de influenţă, vămuind de-a valma orice investiţie locală. Click! vă prezintă cei mai importanţi primari din România care au probleme cu legea.

Primarul Capitalei a fost reţinut de procurorii DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică fiind acuzat de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a emis apoi mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunţători. Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Baia Mare, Cătălin Cherecheş - UNPR

Considerat un ”primar boier”, edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş (UNPR), este în vizorul procurorilor din 2013. Faptele pentru care este cercetat de DNA sunt luare de mită şi trafic de influenţă. 

Bacău, Romeo Stavarache - PNL

Primarul municipiului Bacău a ajuns ”gospodarul” oraşului în 2004. Lui i-a plăcut banul altora, fiind printre cei care au ”vămuit” contracte. În 2014, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată de procurori pentru fapte de corupţie. Cercetat sub control judiciar, a încălcat măsura, aşa că a fost în arest preventiv trei luni, iar acum este sub control judiciar. 

Braşov, George Scripcaru - PNL

Primarul Braşovului e cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Este cercetat sub control judiciar, dar magistraţii nu i-au interzis să îşi exercite funcţia de primar, astfel că nu a fost suspendat. Este primarul reşedinţei judeţului Braşov din 2004. 

Buzău, Constantin Boşcodeală - PSD

Un alt primar care s-a considerat atotputernic şi a fost prins de procurori la borcanul cu şpagă este Constantin Boşcodeală. Acesta a fost ales edil al oraşului în 1996 şi a fost primar până în 2013, când a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Edilul a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare. Mai are un dosar penal pe rolul Tribunalului Dâmboviţa. 

Constanţa, Radu Mazăre - PSD

Celebrul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. A stat în arest în perioada 3 aprilie – 24 iunie, dată de la care a dispărut din viaţa publică. Şi-a dat demisia de la primărie pe 22 mai 2015. 

Iaşi, Gheorghe Nichita - PSD

Primarul celui mai mare oraş din Moldova, Gheorghe Nichita, a ajuns pe mâna justiţiei suspectat nu de luare de mită, ci pentru că a folosit instituţiile din subordine în interes propriu. Edilul şi-ar fi determinat subordonaţii din cadrul Poliţiei Locale să o urmărească peste tot pe iubita care nu mai voia să fie iubită. Nichita e sub control judiciar, având interdicţie de a îşi exercita funcţia de primar. 

Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan - PMP

Edilul, ales în 2004,  are deja o poreclă: ”primarul cu patru dosare penale”. El a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft (acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani) unde a primit 3.996.360 de euro. Mai are trei dosare penale pe rolul instanţelor. 

Piteşti, Tudor Pendiuc - PSD

Potrivit DNA, edilul a prejudiciat bugetul local cu 6,3 milioane de euro şi este trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Edilul a fost arestat preventiv în toamna anului trecut şi a petrecut 9 luni în arest. Din data de 14 august 2015, este sub supraveghere judiciară, iar procesul continuă. 

Ploieşti, Iulian Bădescu - PSD

Aproape de Bucureşti, sumele cresc, şpaga nu mai are limite. Iulian Bădescu este la primul mandat şi imediat ce s-a înscăunat s-a şi ”mânjit”. În martie 2015, Iulian Bădescu a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi luare de mită.  Acuzaţiile vizează atât finanţarea clubului Petrolul, cât şi activitatea sa anterioară ca senator. Se află în arest. 

Slatina, Minel Prina - PSD

Pe 3 februarie 2013 au loc alegeri parţiale şi ajunge primar, deşi, culmea, în decembrie 2012 e condamnat de Curtea de Apel Craiova  pentru fapte de corupţie. A primit o pedeapsă de patru ani pentru că, pe când era director la Direcţia Tehnică a Primăriei Slatina, a acordat ilegal mai multe contracte de licitaţii publice către anumite firme. În martie 2015 Prina a primit noi acuzaţii: fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Este arestat la domiciliu. 

Slobozia, Alexandru Stoica - PSD

Ales în 2012 ca primar al celui mai mare oraş din Ialomiţa, a ajuns şi el pe lista neagră a DNA. A fost trimis în judecată, anul acesta, sub acuzaţiile de fals intelectual şi instigare la fals intelectual. Este în continuare la cârma oraşului.

Târgovişte, Gabriel Boriga - PNL

Nici capitala judeţului Dâmboviţa nu a avut mai mult noroc cu primarul. Boriga conducea oraşul din 2008 şi a fost suspendat pentru corupţie la data de 19 iunie 2014. A fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în procesul de corupţie privind achiziţia la preţuri “umflate” a unor echipamente pentru locuri de joacă. 

Tulcea, Constantin Hogea - PNL

Aici corupţia este la ea acasă. Concluzia este a procurorilor DNA care l-au acuzat pe Constantin Hogea de luare de mită. Acesta a condus Primăria Tulcea din 2004 până în luna mai 2015, când a fost reţinut de procurori. El este acuzat că a emis autorizaţia de construire a unui bloc fără a se fi obţinut avizele prealabile, primarul primind în schimb în 2009 un apartament cu trei camere. Din luna iulie, fostul primar a fost plasat în arest la domiciliu. Constantin Hogea a fost suspendat din funcţia deţinută prin ordin de prefect. 

Elena Udrea: «Pentru Oprescu arestul este ca o condamnare la moarte»

Viaţa în arest pentru Sorin Oprescu va fi extrem de grea. Ba chiar, Elena Udrea o vede ca pe o condamnare la moarte pentru el, având în vedere că edilul general al Bucureştiului suferă de diabet şi este dependent de insulină. “Pentru cineva bolnav , dependent de insulină sau dependent de alt tratament, este aproape o condamnare la moarte acolo. Mai ales în zona în care stau bărbaţii. Celulele au circa 12 metri pătraţi şi locuiesc opt bărbaţi într-o cameră, cu o singură toaletă. În condiţii de vară, aerul este nerespirabil”, a spus Udrea, care a şi-a petrecut mai multe luni în arestul Poliţiei Capitalei. Oprescu refuză mâncarea şi aşteaptă ca familia să-i aducă hrana cea de toate zilele. Din cauza faptului că este diabetic, acesta are voie doar anumite alimente şi alea cântărite. Fostul ministru al Turismului consideră că “practica generalizată a arestului preventiv” ar trebui aplicată cu mare atenţie pentru că “statul român nu este capabil să ofere condiţii decente, umane pentru cei arestaţi preventiv”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
baza mihail kogalniceanu 02 foto Facebook Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
scoala fara elevi jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net