Haideţi mai repede cu legea vaccinării!

Ultima actualizare:

    După ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că în România este epidemie de rujeolă, medicii cer să se lanseze imediat proiectul privind imunizarea
După ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că în România este epidemie de rujeolă, medicii cer să se lanseze imediat proiectul privind imunizarea

Moartea celor trei copilaşi, cele 675 de cazuri de rujeolă confirmate şi refuzul unora dintre părinţi de a-şi vaccina copiii au creat îngrijorare în rândul medicilor pediatri. Astfel, aceştia cer lansarea urgentă în dezbatere publică a proiectului de lege privind imunizarea.

„Am ajuns într-un moment în care vocea nespecialiştilor şi a adepţilor teoriilor conspirative este mai auzită şi mai promovată decât cea a medicilor. Considerăm că este nevoie de un efort comun al autorităţilor, specialiştilor şi societăţii civile pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol şi pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii”, a declarat dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare. De asemenea, aceasta solicită guvernului „lansarea imediată în dezbatere publică a proiectului de lege privind vaccinarea. În contextul scăderii acoperirii vaccinale care face deja victime, România are nevoie de un cadru legal care să reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare”.

Specialiştii spun că acoperirea vaccinală în ţara noastră este sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. În aceste condiţii, România se poate aştepta la reapariţia unor boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul) şi care pun în primejdie viaţa sau pot lăsa sechele grave”, mai spune dr. Drăgănescu.  

De altfel, în judeţul Arad, locul din care erau doi din cei trei copii care au murit din cauza rujeolei, în ultimele patru luni, doar jumătate dintre micuţi sunt vaccinaţi împotriva acestei boli, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Câtu, a declarat, pentru news.ro, că luna trecută, când au fost vaccinaţi copiii de 5 şi 7 ani, rata de imunizare a fost puţin peste 50%. De asemenea, aceasta a mai spus că, în prezent, sunt deschise cinci focare de rujeolă, 17 copii ajungând la spital doar în ultima săptămână.

Iată cum se procedează în alte ţări!

Franţa

Anul trecut, în Franţa, s-a decis ca încălcarea obligaţiei de vaccinare să se pedepsească cu amenzi de până la 30.000 de euro şi închisoare de până la doi ani. 

Polonia

În Polonia, amenda pentru nevaccinarea obligatorie a copiilor poate ajunge la maximum 10.000 de zloţi (aproximativ 2.400 de euro) şi poate fi aplicată de cel mult cinci ori. Dacă părinţii nu sunt de acord să plătească amenda, ei se pot adresa Ministerului Sănătăţii şi, dacă este necesar, Tribunalului Administrativ. 

Australia

În Australia, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoare de la stat în valoare de până la 15.000 de dolari pe an, începând din ianuarie 2016. Anunţul a fost făcut, în 14 aprilie 2015, de premierul australian, Tony Abbott. În şapte luni de la lansarea campaniei, 5.738 de copii au fost vaccinaţi pentru prima dată, în timp ce 148.000 de copii care nu erau la zi cu vaccinările, au fost imunizaţi. Potrivit unui raport al autorităţilor australiene, după introducerea politicii de vaccinare, rata de imunizare pe segmentul de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani a ajuns, în premieră, la 93%, în creştere de la circa 90%. Politica guvernamentală mai stabileşte că nici un copil nu poate fi acceptat la creşă, grădiniţă sau în programele pregătitoare pentru şcoală fără să fie vaccinat.

SUA

În Statele Unite ale Americii, Academia de Pediatrie le permite parţial pediatrilor să refuze serviciul medical pentru familiile care nu vor să-şi vaccineze copiii, după ce în prealabil au încercat să convingă părinţii. „Decizia de a respinge familiile care continuă să refuze imunizarea nu este una care ar trebui luată cu uşurinţă, şi nu ar trebui să fie fără a avea în vedere şi fără a respecta punctul de vedere al părinţilor. Cu toate acestea, fiecare pediatru poate considera respingerea familiilor care refuză să vaccineze drept o opţiune acceptabilă”, spune raportul Academiei.

Click! spune

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cere explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie: „Solicită Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net