Hai în oraşele de sare! La Praid și Sovata dai de sănătate curată

statiune_1.jpg

Musafirii, mereu încântaţi de Salina Praid
Fotografii: adevarul.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Sănătate curată! Sovata (Mureş) şi Praid (Harghita), două staţiuni învecinate din centrul României, înfiinţate în jurul zăcămintelor de sare, atrag anual sute de mii de turişti. Musafirii sunt interesaţi de efectele binefăcătoare ale Salinei Praid şi ale lacurilor din Sovata.

Zăcămintele de sare din Praid şi din Sovata, oraşe învecinate, chiar dacă fac parte din judeţe diferite, sunt cunoscute din epoca romană. Un mini-oraş subteran li se dezvăluie turiştilor la capătul celor 300 de trepte din lemn, care coboară la 120 de metri în adâncul Salinei Praid. Oaspeţii sunt aduşi cu un autobuz, care se strecoară prin tunelul ocnei, lung de peste un kilometru. În salină se află un parc de aventură, locuri de joacă, restaurante, un muzeu şi chiar o biserică – în decorul monumental al pereţilor de sare, împodobiţi cu sculpturi. „Venim la Praid pentru a sta o săptămână cu copilul nostru, de 12 ani, care are unele probleme respiratorii“, povesteşte, pentru adevarul.ro, Tiberiu, un timişorean stabilit în Spania.

statiune_2.jpg

Pereţii de sare, decoraţi cu statuete

«Stăm o săptămână cu copilul»

În interiorul salinei, temperatura de 14-16 grade Celsius se menţine constantă pe toată durata anului. „Aerul din salină este bun în infecţii cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronşic, bronşite astmatiforme, surmenaj, oboseală, nevroză“, informează reprezentanţii Salinei Praid. Pe faţadele clădirilor cochete sunt pancarte cu mesajul bilingv „Cazare – Szallas“, cei mai mulţi localnici fiind etnici maghiari.

statiune_3.jpg

Aşa arată biserica de sub pământ

La nici 10 kilometri de Praid se află Sovata, una dintre cele mai căutate staţiuni termale. Lacurile sărate  au intrat în circuitul turistic la sfârşitul secolului al XIX-lea. Atracţia principală este legendarul lac Ursu, de patru hectare, înconjurat de pădure, versanţi de sare şi lacuri mai mici: Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor. Vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată: are între 10 şi 20 de grade Celsius la suprafaţă, între 30 şi 40 de grade Celsius la adâncimea de un metru şi între 40 şi 60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri. Lacul sărat este cunoscut ca loc de tratament pentru afecţiuni reumatismale, inflamatorii, ale sistemului nervos şi ginecologice.

statiune_4.jpg

Străzi curate în Sovata

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5