Guvernul umblă iar la salariile noastre?

Ultima actualizare:

    Ministerul Finanţelor lucrează la un proiect de modificare a Codului fiscal, care a stârnit deja un imens scandal
Ministerul Finanţelor lucrează la un proiect de modificare a Codului fiscal, care a stârnit deja un imens scandal

Guvernul pregăteşte un proiect prin care se modifică din temelii Codul fiscal, la doar nouă luni după ce acesta a intrat în vigoare. Autorităţile vor să oblige firmele să crească salariile brute ale angajaţilor, la schimb cu trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate de pe “umerii” angajatorului, exclusiv pe cei ai salariatului.

“Am cerut expeţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri”, a declarat ieri ministrul finanţelor, Anca Dragu, după ce în presă a “bubuit” un document care anunţă modificări esenţiale la Codul fiscal. Despre ce este vorba?

Conform proiectului aflat în discuţie în minister, pe care au pus mâna jurnaliştii de la profit.ro, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor. Companiile vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt persoanele fizice autorizate (PFA) şi profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede obligarea firmelor, sub ameninţarea amenzii, de majorare a salariului brut cu echivalentul contribuţiilor transferate în cârca acestora. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

Ministrul nu îşi asumă proiectul

Anca Dragu
Anca Dragu

Anca Dragu, ministrul finanţelor, spune că taxarea nu va fi majorată şi că proiectul vizează simplificarea şi debirocratizarea. „Aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice“, se arată în comunicatul instituţiei. “Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru nici un tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente“, a mai declarat Anca Dragu.

Sindicatele: «Ar fi tragedie naţională dacă s-ar face aceste modificări»

Bogdan Hossu
Bogdan Hossu

Aprobarea propunerilor de modificare a Codului fiscal, aşa cum sunt prezentate de presă, ar însemna o tragedie naţională, în sensul că vom ajunge la un dezechilibru major între capital şi resurse umane, iar un astfel de transfer al contribuţiilor, exclusiv pe angajaţi, nu prea mai există nicăieri în lume, a declarat, miercuri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, citat de news.ro. Liderul sindical a precizat că nu a primit nici un document de la Ministerul de Finanţe privind modificarea Codului fiscal, dar dacă proiectul prezentat de presă este real, rezultatele vor fi dezastruoase. “Ar fi o tragedie naţională, în sensul că deja avem un dezechilibru major între capital (61,5%) şi resursa umană (38,5%) care se resimte la distribuţia creşterii economiei naţionale. Este un dezechilibru şi acest transfer, care nu prea mai există în lume, şi care anulează taxele angajatorilor, va accentua şi mai mult proasta distribuţie a creşterii economice”, consideră Bogdan Hossu.

Documentul mai anunţă şi alte modificări fiscale

Dezvoltatorii imobiliari, taxaţi «pe persoană fizică»

O altă prevedere o constituie faptul că dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plăti impozit de 16%, precum persoanele care prestează activităţi independente, comparativ cu nivelul cuprins între 1% şi 3% din valoarea proprietăţii vândute, perceput în prezent. În prezent, dezvoltatorii persoane fizice plătesc impozit între 1% şi 3% pe tranzacţiile imobiliare, la fel ca persoanele care vând locuinţe din patrimoniul personal, însă datorează TVA. Impozitul este diferit în funcţie de perioada de deţinere. Astfel, dacă imobilul s-a aflat în proprietate mai puţin de trei ani, iar valoarea este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Pentru o valoare a imobilului de peste 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depăşeşte 200.000 lei. În cazul în care imobilul a fost deţinut mai mult de trei ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei şi de 4.000 lei plus 1% din ce depăşeşte 200.000 lei.

Amnistie fiscală, urmată de taxarea cu 75% a averilor nejustificate

Concomitent, Finanţele vor ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, timp în care să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%. Fiscul derulează de câţiva ani un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Ministerul respinge şi amnistia fiscală. „De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice“, arată comunicatul ministerului.

Evaziunea de până la 20.000 de euro nu mai e infracţiune

Tot legat de acest aspect, evaziunea fiscală nu mai este considerată infracţiune dacă prejudiciul este mai mic de 20.000 de euro, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmând să retragă plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral, informează tot profit.ro. Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă, de contribuabil, a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro. În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus, o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro.

«La noi, mulţi angajatori nu respectă legile»

Cosmin Ioniţă, 28 de ani, IT: „Am auzit ceva la ştiri, dar n-am înţeles prea bine ce vor să facă. Eu cred că, dacă o să se bazeze pe angajatori că o să le mărească lefurile salariaţilor ca să poată plăti toate taxele, o să aibă de suferit angajaţii. Pentru că în România mulţi angajatori nu respectă legea”.

Iulian Negulescu, 64 de ani, inginer: „Bine că mai am un an şi ies la pensie! E clar că tot greul o să cadă pe angajaţi dacă autorităţile nu vor face controale regulate şi nu vor da amenzi zdravene angajatorilor care nu le vor mări lefurile salariaţilor, fiindcă mulţi aşa vor face, din câte am văzut eu până acum”.

Elena Toader, 36 de ani, farmacistă: „Chiar am citit despre proiectul ăsta, azi dimineaţă (n.r. ieri). Mă gândeam cum o să fim afectaţi noi, angajaţii. Am înţeles că patronul va fi obligat să mărească salariul pentru ca angajaţii să poată plăti taxele pe care le plătea el înainte. Sper să nu fie probleme în privinţa asta”.

Mirela Apostol, 65 de ani, pensionară: „Pe mine nu mă afectează în nici un fel, pentru că sunt la pensie. Dar mă gândesc la copiii mei, care sunt angajaţi. Sper să nu se trezească cu salariile micşorate, fiindcă şi aşa se descurcă destul de greu. Iar mulţi angajatori încearcă tot timpul să trişeze ca să le fie lor bine”.

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net