Guvernul pregătește înghețarea salariilor bugetarilor?

Ultima actualizare:

    Guvernul a trimis Comisiei Europene un document care prevedea înghețarea salariilor bugetarilorFoto: Arhivă Click
Guvernul a trimis Comisiei Europene un document care prevedea înghețarea salariilor bugetarilorFoto: Arhivă Click

Potrivit senatorului liberal Florin Cîțu, Guvernul României a trimis către Comisia Europeană un document în care sunt anunțate măsuri drastice pentru reducerea deficitului bugetar. Una dintre aceste măsuri este reprezenată de îngheţarea salariilor din tot sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2018, avertizează senatorul.

După ce Legea Pensiilor a fost aprobată, se pare că Guvernul pregătește mai multe „surprize” pentru lunile viitoare! Parlamentarul Florin Cîțu susţine că executivul ar introduce primele măsuri de austeritate economică din acest mandat. Senatorul PNL citează în acest sens un document pe care Guvernul l-a trimis Comisiei Europene în care anunţă măsuri radicale pentru reducerea deficitului bugetar, conform Digi 24

Conform documentului adus în discuție de Cîțu, Guvernul dorește să amâne și aplicarea legii salarizării unitare, deoarece acest lucru ar duce la majorări de salarii. Prin aceste măsuri executivul vizează o reducere a deficitului bugetar până la un nivel de 2,58 la sută din produsul intern brut, un nivel care ne-ar încadra în limita de maximum 3 la sută deficit din PIB, limita impusă de Comisia Europeană.

Florin Cîțu a anunțat care este planul Guvernului 

„PSD i-a trădat şi i-a minţit pe români. România în criză economică – PSD introduce măsuri de austeritate în 2019. Într-un document trimis Comisiei Europene, în urmă cu câteva zile, PSD+ALDE promit îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lui decembrie 2018. PSD+ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare şi mă confirmă). Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflaţiei. În plus creşterea dobânzilor va tăia şi mai mult din puterea de cumpărare”, a anunțat senatorul liberal prin intermediul rețelelor de socializare. 

Mai mult decât atât, Florin Cîţu susţine și că legea pensiilor este o minciună. „Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare şi PSD+ALDE mint că dublează pensiile”, a mai scris acesta. 

Eugen Teodorovici a explicat că documentul reprezintă doar o ipoteză de lucru, chiar dacă a fost trimis către Comisia Europeană
Eugen Teodorovici a explicat că documentul reprezintă doar o ipoteză de lucru, chiar dacă a fost trimis către Comisia Europeană

Reacția ministrului de finanțe, Eugen Teodorovici: „E doar un scenariu”

Ministrul de finațe Eugen Teodorovici a confirmat pentru sursa anterior menționată că documentul a fost trimis trimis de Guvern către Cosmia Europeană, însă susține că acesta reprezintă doar o ipoteză de lucru, neluându-se încă o decizie în acest sens. 

„Este un document trimis Comisiei Europene. Dl. senator n-a făcut altceva decât să preia un document public și să îl pună pe pagina proprie de Facebook.  Este un document care prezintă un scenariu, e un document de lucru, prezintă o posibilă variantă trimisă Comisiei Europene, pentră că acesta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile și orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discuții, scenarii, calcule, pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un fel sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici la Digi24.

Eugen Teodorovici susține că bugetul nu este deficitar 

Ministru de finanțe a susținut, de asemenea, că nu sunt probleme cu banii la buget și că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil să se realizeze mai devreme de această dată, iar de anul viitor punctul de pensie va creşte cu 15 la sută. Teodorovici a explicat că un alt scenariu pe care Guvernul l-a luat în calcul, pe lângă îngheţarea salariilor bugetarilor, este îngheţarea numărului de angajaţi în zona de administraţie, dar şi o restructurare a acesteia, dar repetă că acestea sunt doar ipoteze de lucru, momentan. 

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net