Guvernul lui Dacian Cioloş, în chinurile facerii

Ultima actualizare:

    Premierul desemnat are deja o listă de nume. Pentru unele portofolii încă mai caută titulari
Premierul desemnat are deja o listă de nume. Pentru unele portofolii încă mai caută titulari

Se dau ”lupte grele” pentru stabilirea miniştrilor din viitorul cabinet. Fiecare formaţiune politică vrea să-şi impună oamenii în Guvern, chiar dacă aceştia nu au carnet de partid. Dacian Cioloş are la dispoziţie zece zile ca să-şi formeze echipa, dar o primă variantă este deja intens vehiculată.

Protestele masive din ultima săptămână au dat peste cap toată scena politică. Poporul s-a trezit şi a ieşit în stradă. Zeci de mii de oameni au strigat din toţi rărunchii că e timpul ca Victor Ponta să-şi dea demisia. Într-un final, premierul, ce părea de neclintit, a ascultat de vocea străzii şi a plecat. Tot poporul a cerut ca locul rămas liber să fie ocupat de un tehnocrat, o persoană bine pregătită, dar care nu face parte din nici un partid. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară varianta propusă: Dacian Cioloş. El a fost chemat degrabă de la Bruxelles, acolo unde era consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, ca să preia frâiele economiei româneşti.

Chiar şi aşa, Cioloş nu este bătut în cuie. Are nevoie de 274 de voturi în Parlament, din cele 547 posibile, pentru învestirea noului guvern. Pentru asta se apelează tot la politic. Tehnocratul Cioloş este obligat să se ”ploconească” la partidele parlamentare ca să poată obţine cât mai multe voturi. Ieri a fost să discute cu liderii PNL, UNPR, PSD, UDMR şi ALDE. În acest moment, Gabriel Oprea a anunţat că UNPR susţine numirea venită din partea lui Iohannis, la fel şi PNL, dar şi UDMR.

Liberalii, maghiarii, independenţii şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare, iar cu ajutorul UNPR acestea ar ajunge la 310. Surse politice au anunţat că votul în Parlament pentru învestirea lui Dacian Cioloş va avea loc marţi, 17 noiembrie, iar în tot acest timp tehnocratul va trebui să lucreze la lista miniştrilor care vor face parte din cabinetul său, listă care trebuie să fie agreată şi de partide. Se pare că Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu şi Marius Nica, şeful de la  fonduri europene îşi vor continua mandatul. Ceilalţi nominalizaţi sunt noi. 

Schița Guvernului Cioloș

Bogdan Aurescu – Ministerul Afacerilor Externe

Sorin Câmpeanu – Ministerul Educației 

Sorin Paveliu – Ministerul Sănătății

Mihail Dumitru- Ministerul Agriculturii

Marius Nica – Ministerul Fondurilor Europene

Daniela Gheorghe – Ministerul de Finanțe

Tudor Constantinescu – Ministerul Economiei

Sorin Moisă – Ministerul Transporturilor 

Laura Ștefan- Ministerul de Justiție

Constantin Dudu-Ionescu- Ministerul Afacerilor Interne

Alte nume posibile

Mihnea Motoc

Dan Dungaciu

Vasile Dâncu

Sorin Ioniță

Sorin Mândruţescu

Lucian Isar

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net