Guvernul a declarat zi liberă și luni, 14 august. Poate fi valabil și pentru mediul privat

mihai-tudose.jpg

guvern
Guvernul oferă liber și luni, 14 august
Foto: arhivă personală

Cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, ziua de 15 august este declarată zi liberă la nivel național pentru angajații bugetari. Având în vedere că aceasta este marți, Guvernul a decis să ofere liber și luni, 14 august. Măsura ar putea fi aplicată și în mediul privat.

Astfel, angajații din mediul bugetar se vor bucura în perioada 12-15 august de o mică vacanță de patru zile, cele lucrătoare declarate libere, fiind alipite weekendului, relatează avocatnet.ro.

Chiar dacă decizia se aplică în primul rând angajaților bugetari, și cei din mediul privat se pot bucura de zilele libere de 14 și 15 august, dar totul ține de hotărârea firmelor private. Legislația în vigoare nu obligă angajatorii din mediul privat să se conformeze întocmai măsura Guvernului în ceea ce privește zilele libere, dar „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a atras atenția avocatul Miruna Stănescu, potrivit sursei citate.

Pentru mediul privat, există și o a treia opțiune și anume recuperarea liberului într-o zi de sâmbătă (pe 19 august, de exemplu) sau prin prelungirea programului zilnic de lucru între 16 și 25 august. Există de asemenea și varianta de a nu se recupera ziua nelucrată, dar care implică un dezavantaj financiar pentru respectiva companie.

De avut în vedere: Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sau angajații nu sunt recompensați pentru munca în aceste zile, riscă să fie sancționați cu amenzi de minimum 5.000 și repsectiv, maximum 10.000 de lei.

loading...
Loading...