Guvernul a adoptat ordonanța care permite studenților de la Medicină să facă voluntariat în spitalele Covid-19

medici-coronavirus.jpg

coronavirus
Ordonanţa care permite studenţilor din anii terminali de la Medicină să facă voluntariat în spitale COVID, adoptată
Sursă foto: Shutterstock

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri seară, ordonanţa care permite studenţilor din anii terminali de la facultăţile de Medicină să desfăşoare activităţi de voluntariat în spitale COVID-19.

"Pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii COVID-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine de nouă luni în prima linie în lupta aceasta (...), a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de Medicină, respectiv anii IV, V şi VI, precum şi anii III şi IV de Asistenţă medicală în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, sub coordoanarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern, care a avut loc miercuri seară, 18 noiembrie. 

El a spus că universităţile centralizează solicitările studenţilor, iar acestea sunt transmise la DSU, care face redistribuirea către unităţile sanitare care au cea mai mare nevoie de personal. "Această activitate de voluntariat este premiată cu 2.500 de lei pe lună pentru cei care se înscriu în acest program", a subliniat Ionel Dancă. 

Joia trecută, şeful DSU Raed Arafat a anunţat că Executivul a discutat, în primă lectură, o OUG care să permită absolvenţilor de Medicină înscrişi la Rezidenţiat să poată lucra în spitale cu pacienţi cu coronavirus, sub supraveghere. De asemenea, Arafat a anunţat că se are în vedere şi cooptarea a 3.000 de voluntari care pot contribui la creșterea capacității sistemului. 

raed-arafat.jpg

raed arafat
Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență

"Totodată, în colaborare cu Consiliul Rectorilor şi cu rectorii universităţilor care pregătesc studenţi în medicină şi studenţii din Asistenţă Medicală Generală, asistenţi cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe bază de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu de în cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Raed Arafat, potrivit News.ro.

Loading...